TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Beijingul a fost lovit de a treia furtună de nisip din ultimele cinci săptămîni

A treia furtună majoră de nisip din ultimele cinci săptămîni a transformat joi cerul în brun-roșcat la Beijing și a scăzut semnificativ calitatea aerului în capitala Chinei, informează The Guardian.

Furtunile de nisip, provocate de vînturile din Mongolia, țară afectată de secetă, dar și din nord-vestul Chinei, au ridicat nivelul particulelor PM10, care pot pătrunde în plămîni, la 999 micrograme pe metru cub – un nivel aproape dublu față de etapa „periculoasă” indicată de autoritățile de la Beijing.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nivelurile să nu depășească 20 micrograme pe metru cub în de 24 de ore și precizează că „există o relație strînsă și cantitativă între expunerea la concentrații mari de particule mici (PM10 și PM2,5) și creșterea mortalității sau morbiditate”.

Particulele de nisip provin din Mongolia și din regiunea chineză a Mongoliei Interioare și se așteaptăca că vînturile puternice să transporte particulele către centrul și estul Chinei pînă vineri, a anunțat administrația meteorologică din China.

Cantitatea de nisip din aer a fost mai mică decît cea din timpul ultimelor două furtuni de nisip care au avut loc în nordul Chinei luna trecută, dar viteza vîntului a fost mai mare, permițînd particulelor de nisip să se deplaseze mai repede și mai departe, potrivit administrației meteorologice.


„Nu mă simt bine. Am avut mai multe furtuni de nisip anul acesta. Calitatea aerului este mult mai proastă decît în ​​anii precedenți. Respirația devine dificilă. Nisipul îți intră în ochi și nas”, a declarat Gary Zi, un rezident din Beijing, în vîrstă de 48 de ani, care lucrează în sectorul financiar.

„Simt că este o schimbare a climei. Noi nu putem face mare lucru în acest sens”, a spus un alt rezident din Beijing în timp ce își ștergea praful de pe motocicletă lîngă China World Trade Center.

În timp ce furtuna de nisip a lovit Beijingul, o echipă guvernamentală de experți forestieri și de meteorologici a mers în regiunea Mongolia Interioară pentru a efectua cercetări asupra furtunilor de nisip, a raportat Global Times.

Reprezentanții regiunii aride Gansu din China au precizat într-o adresă trimisă parlamentului luna trecută că peste jumătate din furtunile de nisip care se produc în China în fiecare an provin din străinătate, în principal din sudul Mongoliei.

Beijingul a plantat milioane de copaci de-a lungul frontierei sale pentru a bloca furtunile de nisip, parte a unui proiect cunoscut sub numele de „Marele Zid Verde”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load