Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Balenele gri din Oceanul Pacific se micşorează din cauza schimbărilor climatice

14 iun. 23:30   Externe
3623 0

Balenele gri din Oceanul Pacific şi-au micşorat dimensiunile cu 13% de-a lungul a două decenii, potrivit unui studiu care oferă noi indicii asupra efectelor pe care schimbările climatice le au asupra mamiferelor marine, informează AFP.

Micşorarea ar putea avea repercusiuni importante asupra capacităţii acestor balene de a se reproduce şi de a supravieţui şi le-ar putea de asemenea afecta sistemul de alimentaţie, avertizează oamenii de ştiinţă, notează Noi.md cu referire la agerpres.

În cadrul unui studiu publicat în revista Global Change Biology, cercetătorii s-au concentrat asupra unui mic grup de circa 200 de balene gri din nord-estul Oceanului Pacific.

Considerate ''santinele ale ecosistemului'', aceste cetacee rămîn în apropierea coastelor şi se hrănesc în ape mai puţin adînci şi mai calde în comparaţie cu alte populaţii de balene gri.

Studii precedente au arătat că acest grup de balene, mai mici şi mai delicate, nu sînt într-o formă la fel de bună ca alte populaţii de balene. ''În prezent, ştim că li s-au micşorat corpurile în decursul ultimilor 20 pînă la 40 de ani, ceea ce este probabil un semn precursor al unui risc de declin al populaţiei'', a explicat pentru AFP Kevin Bierlich, coautor al studiului.

Cercetătorii au analizat înregistrări realizate cu drone în perioada 2016-2022 a 130 de balene a căror vîrstă era estimată sau cunoscută şi au constatat o diminuare medie cu 13% a lungimii exemplarelor adulte de balene, între indivizii născuţi în 2000 şi cei născuţi în 2020, echivalentul unei reduceri cu 1,65 metri la indivizi cu o lungime de 13 metri.

Micşorarea este mai pronunţată în cazul femelelor, care erau de obicei mai mari decît masculii, dar care în prezent au ajuns de aceeaşi talie cu aceştia.

''Mărimea este esenţială în cazul animalelor'', a subliniat Enrico Pirotta, cercetător şi autor principal al studiului.

''Le afectează comportamentul, psihologia, ciclul de viaţă şi are efecte în cascadă asupra animalelor şi populaţiei din care acestea fac parte'', a explicat el. Reproducerea este în mod special afectată întrucît şansele de supravieţuire ale unor pui de dimensiuni mai mici ar putea fi mai slabe.

În plus, studiul a stabilit o corelaţie între această scădere în lungime şi perturbarea ciclului oceanelor provocată de schimbările climatice, în special a curenţilor care permit dezvoltarea planctonului, hrana balenelor.

0
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?