X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Avertizare pentru SUA, înainte ca bazele militare din Irak să fie bombardate

10 ian. 2020,, 01:32   Externe
3487 0

Președintele Donald Trump a fost informat de serviciile secrete și de oficiali irakieni cu privire la atacul iminent al Iranului asupra bazelor militare din Irak, cu cîteva ore înainte de lansarea rachetelor, scrie Washington Post.

De asemenea, înainte de atac, Iranul a transmis o scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU, amenințînd cu represalii după moartea generalului Soleimani, dar documentul nu a fost făcut public, a declarat un oficial din cadrul Administrației Trump, sub protecția anonimatului.

„Știam, iar irakienii ne-au spus cu cîteva ore înainte de atac”, a declarat un oficial din Administrație. „Cu cîteva ore înainte de atac aveam deja rapoarte ale serviciilor secrete”.

Informația primită în avans le-a permis comandanților americani aflați în Irak să-și pună trupele la adăpost. Militarilor li s-a ordonat să se ascundă în buncăre, să poarte măști de gaze și să fie complet echipați. Trupele au rămas la adăpost chiar și după cîteva ore de la încetarea atacului. „Nu este vorba de noroc aici. Norocul întotdeauna joacă un rol important în astfel de situații, dar aici a fost vorba de deciziile bune luate de comandanții afați la fața locului”.

Un prim raport al serviciilor secrete menționa că Iranul se pregătește să atace baze militare americane din Irak, însă nu se știau țintele exacte. Un oficial în domeniul Apărării a declarat că armata SUA avea indicii clare cu privire la atac: „Ne așteptam la o reacție din partea Iranului”.


Al doilea avertisment a venit din partea unui sistem de sateliți care poate detecta rachetele imediat după lansare. Oficialii americani i-au alertat pe aliați cu privire la atac, însă nu au putut spune care sînt țintele exacte.

În urma atacului, Donald Trump s-a adresat națiunii pentru a face anunțuri legate de reacția SUA la atacul comandat de Iran asupra bazei militare americane din Irak. Șeful de la Casa Albă a anunțat că nu dorește să folosească forța împotriva Iranului, dar că vor fi impuse sancțiuni economice dure împotriva acestei țări. Trump a declarat că ”pare că Iranul dă înapoi” după atacul cu rachete de marți noaptea.

Cel puțin 16 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din nordul și vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormîntat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului – la 1:20 – nu este întîmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Baza al-Asad, prima lovită, este aceeași pe care Donald Trump a vizitat-o în decembrie 2018, cînd a promis că SUA vor menține trupele în Irak pentru a sta cu ochii pe republica islamică, transmite Corriere della Sera.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?