X 
Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Au șocat pînă și ancheta: Polițiștii români, vînători de mită, îi conduceau pe șoferi la bancomate

5 dec. 2023,, 15:15   Externe
4118 0

Șase polițiști din municipiul Huși, România, au fost arestați pentru fapte de corupție, iar alți doi au fost plasați în arest la domiciliu, respectiv, sub control judiciar. Modul de operare al polițiștilor i-a surprins pînă și pe anchetatori: ei foloseau șoferi-capcană în trafic. „Au profitat de zona geografică, Hușiul aflîndu-se aproape de frontiera cu Republica Moldova, și, efectiv, ieșeau la vînătoare de șoferi”, spun surse din anchetă.

Timp de șase luni, oamenii legii din Vaslui au monitorizat acțiunile polițiștilor din Huși, care desfășurau activități pe linie rutieră. Ancheta, declanșată în urma unui apel la call-centerul anticorupție, a scos la iveală o schemă pe care polițiștii hușeni au pus-o la punct pentru a lua mită de la șoferi.

Profitînd de faptul că aveau atribuții și pe linie rutieră, agenții de ordine publică ieșeau pe șosele. mimînd că desfășoară activități pentru siguranța traficului rutier, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

În realitate, intervențiile lor erau pur formale, urmărind doar să cîștige bani de la șoferii care tranzitau zona. Complicii polițiștilor, spun anchetatorii, erau învățați să circule pe șosea cu viteză foarte mică, determinîndu-i pe ceilalți participanți la trafic să greșească. Întreaga scenă se desfășura în fața polițiștilor care interveneau imediat.

De cele mai multe ori, abaterile surprinse vizau suspendarea permisului de conducere. Polițiștii le sugerau șoferilor că pot închide ochii în schimbul unor sume de bani. Mita varia în funcție de abaterea comisă: între 100 și 1.500 de lei. „Cînd șoferii nu aveau bani cash, agenții îi conduceau la bancomate pentru a scoate suma cerută cu titlu de mită”, arată ancheta.


Pe lîngă cei opt polițiști de ordine publică, au fost puși sub acuzare și doi dintre complicii, pe care aceștia îi foloseau drept capcane pentru șoferii din trafic, dar și un polițist de frontieră, care, pentru a lua și el mită, se dădea angajat la Poliția Rutieră.

8
3
0
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?