X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1669

Atena amenință Minskul cu judecata pentru deturnarea avionului

22 iun. 2021,, 12:30   Război în Ucraina
2480 5

Uniunea Europeană, în coordonare cu SUA, Marea Britanie și Canada, a anunțat introducerea unor noi sancțiuni împotriva a 78 de persoane fizice și 8 persoane juridice apropiate de Alexandr Lukașenko, pe care UE nu-l recunoaște drept președinte al Belarusului. Miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor Uniunii au aprobat și sancțiuni sectoriale care afectează, în special, producția de potasiu, sectorul petrolier și bancar. Bruxelles-ul nu a exclus o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Minskului.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de securitate a recunoscut că o astfel de presiune poate afecta o parte a societății din Belarus, dar o altă cale de ieșire nu există.

"Sancțiunile economice, atunci cînd vor fi adoptate, vor afecta comportamentul regimului, deoarece acestea vor afecta economia țării", a spus Josep Borrel. "Desigur, aceasta nu este o baghetă magică, dar este un instrument pe care îl avem".

Acest set de măsuri restrictive este un răspuns la "aterizarea forțată și ilegală" a unui avion Ryanair, care a dus la arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici și a prietenei sale Sofia Sapega.

Avionul se îndrepta spre Vilnius din Atena. Ministrul de Externe al Greciei a declarat pentru Euronews că examinează posibilitatea inițierii unui dosar împotriva Minskului:


"Acest lucru nu este împotriva economiei Belarusului, este împotriva regimului din Belarus", a spus Nikos Dendias. - Uniunea Europeană încearcă să sprijine societatea din Belarus în eforturile sale de a restabili democrația în țară. Nu uităm de deturnarea avionului Ryanair. Din moment ce avionul a zburat de la Atena spre Vilnius, Grecia examinează posibilitatea inițierii unor proceduri penale împotriva celor responsabili".

Întregul pachet de măsuri împotriva Belarusului urmează, de asemenea, să fie aprobat de liderii UE la sfîrșitul săptămînii. La summit vor fi discutate și relațiile strategice cu Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий