TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Atacul israelian asupra facilităţii nucleare de la Natanz, un ''pariu foarte dezavantajos'', consideră şeful diplomaţiei iraniene

Şeful diplomaţiei iraniene, Javad Zarif, a calificat marţi atacul israelian asupra facilităţii nucleare de la Natanz drept un ''pariu foarte dezavantajos'', care va întări poziţia Teheranului în discuţiile cu marile puteri vizînd relansarea acordului nuclear din 2015, abandonat acum trei ani de Washington, relatează Reuters şi AFP.

"Israelienii au crezut că atacul ne va slăbi poziţia în negocierile de la Viena, dar dimpotrivă, ne va întări poziţia", a subliniat ministrul de externe iranian într-o conferinţă de presă comună la Teheran cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Zarif a avertizat în acelaşi timp Statele Unite că nu vor obţine niciun avantaj în discuţiile privind dosarul nuclear prin intermediul "actelor de sabotaj" şi al "sancţiunilor".

"Nu avem nicio problemă să revenim la angajamentele noastre (din acordul din 2015), dar americanii trebuie să ştie că nici sancţiunile, nici actele de sabotaj nu le conferă un instrument de negociere şi că nu fac decît să complice şi mai mult situaţia, pentru ei", a insistat şeful diplomaţiei iraniene.

"Vă asigur că în viitorul apropiat în facilitatea de la Natanz vor fi instalate noi centrifuge perfecţionate pentru îmbogăţirea uraniului", a adăugat Zarif.

Duminică, Iranul a acuzat Israelul de sabotarea sitului de la Natanz, promiţînd că se va răzbuna pentru acel atac. Potrivit presei israeliene, un atac cibernetic al serviciului de informaţii israelian Mosad ar fi provocat o întrerupere a alimentării cu energie electrică, duminică, la instalaţia nucleară iraniană din Natanz.

Noua escaladare a tensiunilor vine la cîteva zile după începerea, la Viena, a negocierilor pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras în 2018 şi căruia Israelul i se opune complet. Scopul tratativelor este de a determina Statele Unite să revină în acordul semnat în 2015 şi să convingă în acelaşi timp Teheranul să reia respectarea angajamentelor pe care le-a încălcat după impunerea sancţiunilor americane.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Sondaj Toate

load