TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Astronauții de pe ISS au primit provizii, un robot și șoareci

Capsula Dragon a companiei private SpaceX a andocat duminică la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), transportînd tone de provizii şi echipamente pentru echipaj, printre care un robot şi nişte cobai foarte ”curajoşi”.

Capsula cargou a fost prinsă de astronauţii de pe ISS folosind braţul robotizat al staţiei orbitale duminică, la ora 10:05 GMT, la altitudinea de 421 de kilometri deasupra Pacificului de Sud, transmite Agerpres.

Robotul CIMON 2 este destinat supravegherii și recreeri astronauților. . După încă trei ore, capsula a fost ataşată în siguranţă la modulul Harmony al ISS. Capsula Dragon a fost lansată de la baza Cape Canaveral, din Florida, joi, 5 decembrie.

”Doresc să felicit întreaga echipă din Houston şi din alte părţi ale lumii care a contribuit la lansare, navigare şi andocarea capsulei Dragon”, a declarat comandantul ISS, italianul Luca Parmitano din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Comandantul ISS, Luca Parmitano: Ei trebuie să ştie că ori de cîte ori ajunge la noi pe orbită un nou vehicul, primim la bord şi cîte puţin din sufletele tuturor celor care au contribuit la proiect. Aşa că bine aţi venit la bord!


Principala atracţie a acestui transport pe ISS este, fără îndoială, CIMON 2 (Crew Interactive Mobile Companion 2), un droid sferic dotat cu microfoane, camere de luat vederi şi o serie de programe care permit recunoaşterea emoţiilor.

CIMON 2 oferă asistență psihologică

Droidul face parte din încărcătura de 2.585 de kilograme alcătuită din provizii şi materiale pentru experimente lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9.

Funcţionînd cu ajutorul unor algoritmi construiţi de gigantul din domeniul tehnologiei informaţiei IBM Corp şi cu informaţiile furnizate de CIMON 1, un prototip aproape identic lansat în 2018, CIMON 2 va fi mai sociabil cu membrii echipajului.

Va testa tehnologii care s-ar putea dovedi cruciale pentru viitoarele misiuni în spaţiul îndepărtat, unde izolarea de lungă durată şi decalajele de comunicare cu Terra constituie un risc pentru sănătatea mintală a astronauţilor.

Proiectat pentru a-i ajuta pe astronauţi să realizeze experimente ştiinţifice, robotul, care comunică în limba engleză, este pregătit să ofere totodată asistenţă în cazul conformismului de grup, un fenomen comportamental în care oamenii pot fi determinaţi să ia decizii iraţionale.

Proiect de 100 de miliarde de dolari

SpaceX este prima companie privată care zboară către Staţia Spaţială Internaţională, în cadrul unui proiect de 100 de miliarde de dolari la care participă 15 state.

Alături de robotul CIMON 2, încărcătura transportată pe ISS, cea de-a 19-a misiune de aprovizionare a laboratorului orbital de cercetare, include 40 de şoareci vii care îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să studieze modificările suferite de muşchi în microgravitaţie, în cadrul experimentului ”Mighty Mice in Space”.

Capsula Dragon folosită nu se află la prima misiune de acest fel.

Conform SpaceX, această capsulă a andocat pentru a treia oară la ISS. Primele două misiuni ale sale au avut loc în septembrie 2014 şi iulie 2017.

Aceasta este pentru a doua oară cînd compania lui Elon Musk foloseşte aceeaşi capsulă Dragon pentru cîte trei misiuni pe ISS. Următoarea misiunea din cadrul contractului semnat de SpaceX cu NASA pentru aprovizionarea ISS, CRS-20, va face acelaşi lucru.

Misiunea CRS-19 se va încheia la 6 ianuarie, atunci cînd capsula Dragon va ameriza în Pacific, în largul coastelor californiene.

La bordul capsulei se vor afla aproximativ 816 kilograme de mostre, reactivi şi echipamente folosite în experimente.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load