Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Astăzi va avea loc inaugurarea președintelui Joe Biden

20 ian. 2021,, 08:49   Externe
4194 5

Pandemia COVID19 şi condiţiile speciale de securitate vor face că ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales Joe Biden să arate, astăzi, foarte diferit de cele anterioare.

Autorităţile americane au luat măsuri speciale de securitate pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Joseph Biden, programată astăzi. Conform Constituţiei SUA, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora Romîniei), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurămîntul la amiază. Motivul acestei desfăşurări de forţe îl reprezintă violenţele produse la 6 ianuarie la Capitoliu, de simpatizanţi ai preşedintelui în funcţie Donald Trump, soldate cu cinci morţi şi zeci de răniţi, inclusive din rîndul forţelor de ordine, transmite adevarul.ro.

Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurămîntul de instalare în funcţie: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite“. Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat. Kamala Harris va deveni vicepreşedinte imediat după depunerea jurămîntului, ceea ce se întîmplă de obicei la scurt timp după ce preşedintele ales face acest lucru. Însă ceremonia de învestitură nu a avut mereu loc în ianuarie.

Iniţial, Constituţia SUA stabilise pentru 4 martie ziua în care noii lideri depuneau jurămîntul. Alegerea unei zile aflate la patru luni distanţă faţă de alegerile generale, desfăşurate în noiembrie, avea sens la acea vreme, dat fiind că dura foarte mult ca voturile exprimate în întreaga ţară să fie centralizate în capitală. Dar această dată mai însemna şi că perioada în care preşedintele în exerciţiu rămînea în funcţie era prea lungă. În cele din urmă, pe măsură ce s-au înregistrat progrese în numărarea şi anunţarea voturilor, perioada de aşteptare între data alegerilor şi ziua învestiturii s-a scurtat. Cel de-al 20-lea amendament, ratificat în 1933, stipula că noul preşedinte va fi învestit în funcţie la 20 ianuarie, iar din 1937, toate ceremoniile de învestitură au avut loc în această zi.

Cine îl învesteşte în funcţie pe noul preşedinte


În mod obişnuit, noul preşedinte al SUA este învestit în funcţie de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, dar nu este o regulă. Dacă preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA nu este disponibil, atunci îl poate învesti pe preşedinte un alt judecător. Tatăl lui Calvin Coolidge şi-a învestit fiul în calitate de preşedinte al SUA în sufrageria familiei din Vermont, după moartea în timpul exercitării mandatului a lui Warren G. Harding, cel de-al 29-lea preşedinte al SUA. Singura femeie care a învestit un preşedinte - pe Lyndon B. Johnson - a fost Sarah Hughes, o judecătoare federală din Texas, care a fost chemată la bordul avionului prezidenţial Air Force One după asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy.

Cei mai mulţi preşedinţi au jurat cu mîna pe Biblie, deşi nu există o regulă în acest sens. Barack Obama a folosit două Biblii în acelaşi timp, în schimb, Franklin Delano Roosevelt nu a jurat pe Biblie. Nu este înscrisă nicăieri obligativitatea ca noul locatar de la Casa Albă să aibă un discurs de învestitură, cu toate că fiecare preşedinte a rostit unul. Potrivit CNN, unii au pronunţat discursuri scurte (discursul lui George Washington a avut doar 135 de cuvinte), alţii au vorbit mult (discursul preşedintelui William Henry Harrison a avut peste 8.000 de cuvinte şi un zvon din popor spune că, imediat după aceea, Harrison a răcit şi a murit de pneumonie o lună mai tîrziu). Discursul de învestitură este însă un obicei valoros în sensul că noul preşedinte poate profita de ocazie pentru a-şi prezenta agenda şi a depăşi momentul unei campanii electorale care pe alocuri se dovedeşte a fi dură.

Măsuri de securitate fără precedent

Washington D.C. se află deja sub incidenţa stării de asediu - ca urmare a unui ordin dat de primăriţa oraşului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violenţelor de la Capitoliu - care va rămîne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură. Mobilizarea a cîteva sute de militari activi pentru dispozitivul de securitate destinat ceremoniei de învestirii a noului preşedinte al SUA, a fost avizată luni de Departamentul american al Apărării. Este vorba de 750 de militari, specializaţi misiuni pirotehnice şi în contracararea riscurilor generate de arme chimice, biologice, nucleare şi radiologice, pe care Pentagonul i-a detaşat în capitala SUA. Aceştia vor fi însoţiţi de echipe medicale militare.

O parte a militarilor activi vor face parte din echipele de coordonare a intervenţiilor Agenţiei Federale pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă – FEMA. La Washington DC au fost mobilizaţi deja şi peste 20.000 de membri ai Gărzii Naţionale, cu statut de militari în rezervă. Parada care, de obicei, urmează inaugurării, pe Pennsylvania Avenue a fost anulată. De obicei, protocolul este ca preşedintele în exerciţiu şi cel care-i urmează să se întîlnească înainte de ceremonie la Casa Albă şi să se deplaseze împreună, dar anul acesta nu se va întîmpla aşa, dacă Trump continuă să refuze să participe.

În urmă cu patru ani, Barack Obama l-a primit pe Trump la Casa Albă. Acum, doar vice-preşedintele Mike Pence a anunţat că va participa la ceremonie. La fel o vor face şi foştii preşedinţi Obama, Clinton şi George W. Bush, însoţiţi de soţii. Nu va fi acolo fostul preşedinte Carter, care are 96 de ani, acesta transmiţînd cele mai bune urări echipei Biden-Harris. Lady Gaga va cîntă imnul naţional, o altă vedetă muzicală prezenţa fiind Jennifer Lopez. Pentru prima dată din 1949, nu vor fi organizate balurile de celebrare a momentului, locul în care acestea urmau să aibă loc – Centrul de Convenţii de la Washington – fiind acum transformat într-un spital de urgenţă, în pregătirile care se fac pentru ceea ce se anticipează a fi înmulţirea cazurilor de COVID. Biden a insistat ca, în ciuda condiţiile de securitate, ceremonia să aibă loc în aer liber, în apropierea Congresului şi de acolo va rosti şi discursul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?