COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Arta poate fi un tratament pentru milioane de oameni

Arta poate fi un tratament pentru milioane de oameni

Canadienii vor să înceapă e un tratament prin artă pentru pacienții care suferă de anumite boli psihice și fizice, care va presupune accesul gratuit în muzeu.

Pînă acum, nu a mai existat o asemenea inițiativă în lume. Deși bolile nu se pot lecui prin artă în loc de medicamente, aceasta i-ar putea ajuta pe oameni în moduri de neatins pentru pastile.

Doctorii care fac parte din Asociația Francofonă de Doctori din Canada vor putea astfel să ofere pînă la 50 de tratamente prin artă pentru pacienții lor. Biletele oferite pacienților includ acces gratuit la Muzeul de Arte Frumoase din Montreal pentru doi adulți și doi copii.


„Prin oferirea de bilete gratis către un loc sigur și primitor, o experiență relaxantă și revitalizantă, un moment de răgaz, o oportunitatea de a întări legăturile cu cei dragi, [tratamentele cu muzee] pot contribui la starea de bine și la recuperarea pacientului”, au explicat cei de la Muzeul de Arte Frumoase din Montreal într-un comunicat de presă.

Cinicii ar putea spune că totul marketing din partea muzeului – și, într-o oarecare măsură, ar avea dreptate – dar există destul de multe studii care arată că artele vizuale au efecte pozitive asupra pacienților care suferă de depresie, neliniște, traume, stimă de sine scăzută și altele. În SUA, jumătate din instituțiile medicale includ arta în sistemul de sănătate, prin expunerea de opere vizuale în spitale.

Pînă acum, peste 100 de doctori din Asociația Francofonă de Doctori din Canada s-au înscris în programul de tratament prin artă. Directoarea asociației, Nicole Parent, a spus că aceste numere arată că nu doar psihiatrii sînt interesați de abordări alternative în tratarea bolilor.

Tratamentul prin artă nu este singurul tratament neobișnuit din lume însă. În Insulele Shetland din Scoția, doctorii prescriu pacienților ieșiri în natură, pentru a îmbunătăți tensiunea, a reduce riscul de boli de inimă și a oferi un imbold mental. Ambele tratamente – deși nu pot vindeca pe cont propriu bolile – pot fi de un real folos ca soluții adiacente în tratarea anumitor afecțiuni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load