COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 551 348   INFECTAȚI 258 624(+89)   TRATAȚI 251 389     DECESE 6245(+1)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2822
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7302

Armata israeliană a intensificat atacurile asupra Gaza

14 mai. 13:45   În lume
1370 3

Аrmata israeliană a intensificat atacurile asupra Gaza, pe măsură ce militanţii palestinieni continuă să lanseze rachete în Israel, vineri, cînd conflictul a intrat în a cincea zi, informează news.ro.

Forţe israeliene terestre şi aeriene sînt implicate în atacuri, vineri, dar nu au pătruns în Fîşia Gaza.

Un reporter BBC a transmis că peste noapte au avut loc bombardamente care au implicat canoniere, avioane de luptă şi elicoptere.

Între timp, grupuri de evrei şi de arabi israelieni s-au confruntat în Israel, astfel că preşedintele a avertizat cu privire la un război civil.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a comandat o "consolidare masivă" a forţelor de securitate pentru a opri revoltele interne în timpul cărora au fost arestate peste 400 de persoane.


Într-un comunicat emis vineri dimineaţă, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că operaţiunea militară israeliană împotriva militanţilor palestinieni din Gaza va continua atîta timp cît este necesar. El a declarat că Hamas, gruparea islamistă care conduce Gaza, va plăti un preţ mare.

Un purtător de cuvînt al Hamas a precizat că gruparea este gata să înveţe armata israeliană "lecţii dure" dacă va decide să meargă înainte cu o incursiune terestră.

Violenţele de săptămîna aceasta din zonă sînt cele mai grave din 2014. Ele au fost alimentate, iniţial, de săptămîni de tensiuni israeliano-palestiniene în Ierusalimul de Est, care au dus la ciocniri între musulmani şi evrei.

La scurt timp după comunicatul transmis de Netanyahu, înregistrări video au arătat explozii care luminau cerul deasupra Gaza City. Au urmat baraje de rachete din Gaza, iar potrivit informaţiilor au fost atacate, între altele, oraşele israeliene Ashkelon, Ashdod, Beersheba şi Yavne.

Cîteva ore mai devreme, armata israeliană a trimis 7.000 de rezervişti, trupe şi tancuri în apropiere de graniţa cu Gaza.

Armata israeliană a spus că ofensiva terestră în Gaza reprezintă o opţiune, însă o decizie urmează să fie luată în acest sens.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut apel la o "imediată" încetare a ostilităţilor. Solicitarea lui se alătură celor făcute de alţi diplomaţi, dar care nu au fost luate în seamă de liderii israelieni şi palestinieni privind un acord de încetare a focului.

Cel puţin 103 palestinieni au fost ucişi în ultimele patru zile, inclusiv 27 de copii, şi mai mult de 580, răniţi, potrivit oficialilor din Gaza, care au spus că mulţi civili au murit.

Israelul a punctat că zeci de oameni dintre cei ucişi în Gaza au fost militanţi şi că unele decese au fost provocate de rachetele lansate greşit din Gaza.

Cel puţin şapte oameni din Israel, între care un copil, au murit în timpul violenţelor.

Un oficial al Hamas a spus că gruparea e pregătită pentru un acord reciproc de încetare a focului dacă Israelul va fi presat de comunitatea internaţională să oprească acţiunile militare la disputata moschee al-Aqsa din Ierusalim.

Purtătorul de cuvînt al armatei israeliene, Hilda Zilberman, a transmis că Israelul nu caută un astfel de acord acum.

Luptele dintre Israel şi Hamas au fost declanşate de confruntări violente, în weekendul trecut, între palestinieni şi poliţia israeliană la complexul sfînt din Ierusalimul de Est.

Tensiunile au crescut din cauza unei posibile evacuări a palestinienilor de pe teritoriul revendicat de evrei.

Israelul ocupă Ierusalimul de Est de la războiul din 1967 şi consideră că întreg oraşul este capitala sa, deşi acest lucru nu este recunoscut de mare parte din comunitatea internaţională. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est ca viitoare capitală a unui stat independent la care speră.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽