COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Armata americană a început retragerea de pe aeroportul din Kabul

29 aug. 12:00   În lume
2418 5

Trupele americane şi-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a anunţat sîmbătă Pentagonul, în timp ce operaţiunea internaţională de evacuare din capitala afgană este pe sfîrşite, relatează Reuters și Agerpres.

După ce talibanii au cucerit capitala Kabul pe 14 august, soldaţii americani rămaşi în Afganistan după retragerea etapizată a trupelor internaţionale din această ţară au fost grupaţi pe aeroportul capitalei afgane pentru a asigura desfăşurarea unui pod aerian de evacuare a străinilor şi afganilor care au colaborat cu trupele străine sau sînt consideraţi ”vulnerabili” în urma preluării puterii de către talibani. Numărul celor evacuaţi de atunci a ajuns sîmbătă la circa 112.000, dintre care 5.400 sînt cetăţeni americani.

Conform unui oficial american, pe aeroportul din Kabul mai erau sîmbătă circa 4.000 de militari ai SUA. Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat la o conferinţă de presă că retragerea soldaţilor americani de pe aeroport a început, dar a refuzat să precizeze efectivele trupelor care mai sînt acolo.

Alţi responsabili americani vorbesc despre temeri în creştere cu privire la posibile noi atacuri teroriste în zona aeroportului, după cel de joi revendicat de gruparea Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K) şi soldat conform surselor locale cu peste 170 de morţi, inclusiv 13 militari americani.

Surse din rîndul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X