Arhipelagul rus arctic Novaya Zemlya, invadat de urşi polari

Arhipelagul rus arctic Novaya Zemlya, invadat de urşi polari

O ''invazie'' de urşi polari a determinat autorităţile din arhipelagul rus arctic Novaya Zemlya să declare stare de urgenţă, a informat presa locală sîmbătă, 9 februarie, conform dpa.


Urşii au început să se adune în apropierea aşezărilor umane din arhipelag în regiunea Arhangelsk în luna decembrie, a relatat agenţia de ştiri TASS, cel puţin 52 fiind observaţi în apropierea localităţii Belushya Guba.


Între şase şi zece urşi s-au aflat permanent în zona locuită şi au existat cazuri în care animalele au atacat oameni şi au intrat în clădiri şi birouri rezidenţiale, a scris agenţia rusă.


"Situaţia de urgenţă a fost determinată de invazia în masă a urşilor polari în zone rezidenţiale", au explicat, într-un comunicat, guvernatorul şi guvernul regional din Arhanghelsk.


''Locuitorii, şcolile şi grădiniţele prezintă numeroase reclamaţii orale şi scrise care solicită asigurarea siguranţei în localitate. Oamenii sînt speriaţi. Le e teamă să iasă din case, iar rutina lor zilnică este perturbată. Părinţii se tem să-şi lase copiii să meargă la şcoală sau la grădiniţă", se spune în comunicat.


Au fost instalate garduri suplimentare lîngă grădiniţe şi au fost folosite vehicule speciale pentru a transporta personalul militar şi angajaţii la locurile de muncă, potrivit TASS.


Dar urşii nu s-au lăsat alungaţi de semnalele folosite pentru a-i speria şi îndepărta şi nici de maşinile şi cîinii de patrulare.


O echipă de experţi a fost trimisă în arhipelag pentru a-i împiedica să atace oamenii, dar autoritatea de supraveghere a mediului din Rusia a refuzat să elibereze permise pentru împuşcarea urşilor, care sînt o specie pe cale de dispariţie.


Topirea gheţii din Arctica a determinat din ce în ce mai mult animalele să migreze spre sud, în căutare de hrană pe uscat.


"Sunt în Novaya Zemlya din 1983, dar niciodată nu au fost aşa mulţi urşi polari în apropiere", a declarat pentru TASS liderul local Zhigansha Musin.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load