X 
Criza energetică stiri: 1578
Cutremure stiri: 275

Arcul de Triumf din Paris, ''împachetat'' în cadrul unei instalaţii artistice

21 aug. 2021,, 05:00   Război în Ucraina
2891 0

Turiştii care vizitează Parisul şi se plimbă pe Champs-Elysees vor avea parte de o surpriză în septembrie cînd monumentul Arcul de Triumf va fi înfăşurat într-un material lucios în cadrul unei instalaţii artistice postume imaginată de artistul Christo.

Muncitorii au ridicat deja o parte dintre schele în jurul arcului de 50 de metri înălţime pentru a pregăti învelirea monumentului din secolul al XIX-lea cu ambalaj din plastic reciclabil albastru-argintiu.

Instalaţia artistică va putea fi admirată în perioada 18 septembrie - 3 octombrie.

Imaginată cu decenii în urmă, în 1961, de regretatul artist de origine bulgară Christo (1935-2020) şi de soţia şi colega sa, Jeanne-Claude, care a decedat în 2009, instalaţia ''L'Arc de Triomphe, împachetat'' a fost adusă în cele din urmă la viaţă de nepotul creatorului de artă, Vladimir Yavatchev.

''Este vorba doar despre respectarea unei promisiuni care i-a fost făcută. Atît şi nimic mai mult''.

Yavatchev a precizat că înainte de a muri, Christo, care şi-a petrecut o parte din viaţă la Paris şi New York, a spus că singurul lucru pe care şi-l dorea cel mai mult să-l ducă la îndeplinire era finalizarea acestui proiect.

Christo a închiriat o cameră mică lîngă faimosul bulevard Champs-Elysees după ce s-a mutat la Paris, în 1958, cînd experimenta cu înfăşurarea cu ţesătură şi frînghie a lăzilor şi a butoaielor aruncate, potrivit unui site oficial despre artist.

Artistul, pe numele său complet Christo Javacheff, a devenit cunoscut pentru instalaţiile sale uriaşe. El a acoperit o fîşie de litoral din Australia şi Reichstagul, clădirea Parlamentului german din Berlin şi a desfăşurat o perdea imensă pe o laterală a unui canion din Colorado.

Christo a colaborat îndeaproape cu Jeanne-Claude la proiectele sale.

Cei doi au acoperit Ponf Neuf din Paris cu ţesătură galbenă în 1985.

Proiectul de la Arcul de Triumf va permite în continuare turiştilor să viziteze monumentul şi să se bucure de priveliştea panoramică pe care acesta o oferă de pe terasă.

''Christo ar fi cel mai fericit dacă cineva îl priveşte şi spune: 'Arată exact ca în desene' '', a adăugat Yavatchev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав