COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

Amendă de 500 de milioane de euro pentru Google în Franţa

13 iul. 23:00   În lume
1375 0

Consiliul Concurenţei din Franţa a amendat Google cu 500 de milioane de euro, după ce gigantul tech american nu a respectat o decizie cu privire la plătirea editorilor de conţinut şi a agenţiilor de ştiri pentru utilizarea conţinutului lor pe platforma Google, informează AFP.

Google, o divizie a grupului Alphabet Inc., a ignorat o decizie din luna aprilie 2020 prin care i se cerea să negocieze „cu bună-credinţă” cu editorii de presă şi agenţiile de ştiri pentru a afişa părţi din articolele lor pe serviciul Google News, transmite noi.md cu referire la Știri.md.

„Sancţiunea de 500 milioane de euro ia în calcul gravitatea excepţională a încălcărilor observate, precum şi faptul că atitudinea Google a condus la noi întîrzieri în aplicarea legii”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva.

Aceasta a adăugat că este vorba despre cea mai mare amendă acordată pînă acum de Autoritatea pentru concurenţă din Franţa pentru nerespectarea uneia dintre deciziile sale.

Gigantul american are acum la dispoziţie două luni pentru a veni cu propuneri pentru a despăgubi editorii şi agenţiile de presă pentru utilizarea conţinutului lor, în caz contrar fiind pasibil de o amendă de pînă la 900.000 de euro pentru fiecare zi de întîrziere.


Disputa dintre Google şi proprietarii de ziare şi agenţiile de presă este una de durată. Editorii europeni cer de peste un deceniu organismelor de reglementare să contracareze puterea Google, care i-a permis să atragă venituri din publicitate în valoare de miliarde de euro.

În anul 2019 au fost înregistrate plîngeri în Franţa de către grupuri reprezentînd ziare şi reviste, precum şi agenţia de presă France-Presse.

În ianuarie 2021, Google acceptase să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului acestora, o premieră în Europa.

Alphabet Inc., compania-mamă a Google, a încheiat un acord în acest sens cu o asociaţie a presei franceze, la cîteva luni după ce Consiliul Concurenţei din Franţa solicitase companiei americane să plătească pentru conţinutul utilizat.

Prin respectiva înţelegere, încheiată de către Alphabet Inc. (Google) cu Alliance de la presse d'information générale (Alianţa Presei pentru Informare Generală - APIG) din Franţa, se încerca găsirea unei modalităţi de plată pentru remunerarea presei franceze de către gigantul Tech american, cu titlul de drepturi conexe.

În urmă cu o lună, Google a anunțat că nu va mai face abuz de poziţia sa dominantă în reclamele de pe internet, după ce Franţa a amendat compania cu 220 de milioane de dolari.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽