X 
Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Ambasadorului canadian la Kiev, chemat să dea explicații despre returnarea turbinei Nord Stream

12 iul. 11:45   Război în Ucraina
8556 0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina i-a cerut ambasadorului canadian la Kiev să dea explicații în legătură cu decizia Ottawa de a returna în Germania o turbină reparată a gazoductului Nord Stream 1, după ce a finalizat întreținerea echipamentului.

„Ministerul Afacerilor Externe a fost nevoit să îl convoace pe trimisul Canadei în țara noastră din cauza unei excepții absolut inacceptabile de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat Zelenski în discursul transmis în seara zilei de 11 iulie. Zelenski crede că decizia este periculoasă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru celelalte democrații și „va fi percepută la Moscova exclusiv ca o manifestare de slăbiciune”.

La 10 iulie, guvernul canadian a declarat că va trimite în Germania turbina reparată a gazoductului Nord Stream 1, după ce va finaliza lucrările de întreținere a echipamentului. Turbina este programată să fie trimisă mai întîi în Germania, apoi să fie transferată către compania rusă de stat Gazprom - operatorul gazoductului - astfel încît Canada să nu încalce sancțiunile impuse Rusiei.

Anterior, la 11 iulie, Rusia a declarat că va suspenda timp de 10 zile livrările de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1, deoarece efectuează lucrări anuale de întreținere. Există temeri că Kremlinul s-ar putea folosi de această ocazie pentru a bloca conducta pe termen nedefinit ca ripostă la sancțiunile occidentale.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав