X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Ambasador: "Pentru toate vor trebui să răspundă"

25 noi. 2020,, 12:00   Externe
5608 0

Armenia datorează Azerbaidjanului mai mult de 1 trilion de dolari pentru că pe parcursul a 30 de ani armenii au distrus moschei, temple, cimitire, case, clădiri, monumente, au folosit bogățiile naturale ale Azerbaidjanului, au tăiat specii valoroase de copaci, au ars pădurile și cîmpiile din Karabah.

Despre aceasta pe pagina sa de pe rețeaua socială a scris ambasadorul republicii Azerbaidjan în țara noastră, Qudsi Otomanilor, subliniind că armata victorioasă azeră a avut nevoie de 44 de zile pentru a-și recăpăta pămînturile acaparate și să pună capăt tuturor batjocurilor asupra moștenirii culturale și natural a țării din partea Armeniei, și acum ea trebuie să-i dea încă o lecție importantă: "Pentru toate vor trebui să răspundă", relatează Noi.md.

Diplomatul azer a amintit că, anterior, președintele țării sale, Ilham Aliyev, a declarat că Azerbaidjanul va trage Armenia la răspundere materială. El, în special, a menționat că pe 99% din teritoriile eliberate sînt distruse toate clădirile-case de locuit, școli, spitale, clădiri publice, monumente istorice, morminte ale strămoșilor, moschei.

"Acum distribuim aceste imagini, toată lumea poate vedea acest lucru în mass-media și în rețelele sociale. Este o sălbăticie, vandalism, este o crimă militară. Oponentul a comis o infracțiune militară și deja s-a dat ordinal să fie calculat prejudiciul cauzat. Grupurile sînt deja mobilizate, vor fi invitați experți internaționali. Cu participarea experților internaționali va fi calculat prejudiciul material și prejudiciul moral în toate distrugerile și noi – oamenii, în mod individual, în același timp, în mod organizat, vom atrage inamicul în instanțele de judecată internaționale, ei vor plăti despăgubiri, vor răspunde și răspund pentru faptele lor murdare", a declarat șeful statului azer.

După cum a menționat Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, în afară de tăierea speciilor de copacilor valoroși, despre care a aflat deja întreaga lume, trebuie spus și că în toți acești ani armenii au extras ilegal de pe teritoriile ocupate, iar apoi au exportat în Armenia metale prețioase, în special aur. După prelucrarea în Armenia, rezervele de aur ale Azerbaidjanului erau duse pe piețele țărilor terțe, unde era vîndut. În ceea ce privesc faptele ilegale a activității de întreprinzător, în conformitate cu Codul Penal, Procuratura Generală a Azerbaidjanului încă demult a deschis dosare penale în baza articolelor 192.2.3 (antreprenoriat ilegal) și 318.2 (trecerea ilegală a frontierei de stat) pe numele cetățenilor străini de origine armeană.


Deja au fost înaintate acuzații investitorilor financiari ai companiei Vallex Group, cetățeanului Elveției, Vartan Sirmakesu, directorului Vallex Group Valerii Medjlumean, precum și directorului executiv al companiei Base Metals Artur Mkrtumean, care au fost anunțați în căutare internațională de către organul de anchetă.

Vartan Sirmakes este fondatorul și directorul general al vestitului brand elvețian de ceasuri Franck Muller Group, în producția cărora a fost folosit aurul extras ilegal. El este sponsorul mai multor proiecte în Elveția și Franța. Are greutate în lobby-ul armean al acestor țări. De aceea se pare că multe țări europene, știind că bogățiile naționale ale Azerbaidjanului sînt furate, au tăcut și nu au luat măsuri împotriva Armeniei.

"Cum este posibil ca toată lumea să știe despre faptele întregii țări și să închidă cu toții ochii? Apropo, Sirmakes, prin decretul fostului președinte al Armeniei, Serj Sargsyan, a fost numit consul general în Franța și a fost decorat cu Ordinul "Pentru merite în fața Patriei", a menționat diplomatul azer.
Potrivit lui, toată lumea, desigur, este interesată de suma daunelor, dar nu putem numi astăzi o sumă exactă. Azerbaidjanul încă în 2018 a efectuat acțiuni de investigație pentru a evalua suma prejudiciului cauzat de Armenia statului azer. A fost efectuată o expertiză judiciară. În cele din urmă, a fost dovedită vinovăția a 296 de persoane. Iar mărimea daunelor aduse atît țării, cît și cetățenilor, a fost de 818 miliarde 880 milioane de dolari. Declarația a fost făcută de șeful secției investigații speciale a Procuraturii Militare, Emil Tagiev.

Dar asta a fost acum doi ani înainte de cel de-al Doilea Război din Nagorno-Karabah. Acum, Armenia și cetățenii ei au egalat cu pămîntul toate orașele și satele din regiune, dar au adus grave prejudicii și caselor și infrastructurii de Ganja și Barda - orașe aflate departe de linia frontului carea au fost atacate cu rachete balistice. De asemenea, au dat foc la zone mai mari de păduri, au tăiat o mulțime de copaci care au mai mult de 150 de ani. Putem spune cu siguranță că suma compensației este mai mult de 1 trilion de dolari", a spus Gudsi Osmanov.

Potrivit lui, desigur, nu există nici o speranță că Armenia singură, benevol va plăti daunele.

"Dar despre ce fel de conștiință poate fi vorba, dacă ei și-au bătut Joc atît de nemilos de natură și continuă să o facă și acum plecînd de acolo. Deși, chiar și la nivel de funcționari, Armenia își recunoaște totuși datoria față de Azerbaidjan", a spus diplomatul azer.

El a atras atenția asupra faptului că ex-procurorul general al Armeniei și fostul reprezentant al țării la CEDO, Gevorg Kostanyan a exprimat punctul de vedere cu privire la înțelegerile Moscovei despre lume, subliniind că, potrivit acestui document, Armenia "nu numai că și-a pierdut teritoriile, dar și i-a fost impus angajamentul de a achita mai mult de 50 de miliarde de dolari, pentru care vom plăti noi și generațiile noastre". Kostanyan consideră că Prim-ministrul Pașinean, semnînd la 10 noiembrie acest document, de fapt, a confirmat că Republica Armenia este subiectul angajamentului și, astfel, este obligată să achite prejudiciul.

"Diplomatul azer a subliniat că toate acestea sunt doar cuvinte care nu vorbesc despre nimic și este clar că Armenia nu va plăti nimic pînă cînd nu va fi forțată.

"Desigur, acestea ar trebui să fie organizații internaționale. Potrivit legii, după o evaluare completă și precisă a prejudiciului, pe care Azerbaidjanul o va efectua în cel mai scurt timp, urmează să fie întocmit un document în care vor fi stipulate toate termenele de achitare a datoriei, precum și sancțiunile care vor fi impuse Armeniei în caz de neplată. În acest sens, Azerbaidjanul s-a adresat deja organizațiilor internaționale, în special ONU și la Banca Mondială. Într-un briefing recent, despre acest lucru a vorbit asistentul Președintelui Azerbaidjanului, Hikmet Gadjiev. Și, desigur, statul se va adresa cu o cerere corespunzătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, vor fi prezentate toate dovezile necesare", - a spus Gudsi Osmanov.

Potrivit lui, juristul Guy Aliev a spus că diferite acte juridice internaționale descriu foarte bine ce trebuie de făcut în astfel de situații și toate sînt de partea Azerbaidjanului. El a explicat că problemele privind recuperarea prejudiciului sînt reflectate în precedentele Curții Europene pentru Drepturile Omului, Convenției Europene "cu privire la protecția drepturilor și libertăților omului" din 1950. Convențiile de la Haga și Geneva reglementează problemele de compensare a daunelor materiale și morale cauzate părților în urma încălcărilor dreptului internațional umanitar și a dreptului la război.
Din punctul de vedere al Convenției Europene, Armenia ca stat și unii cetățeni ai acesteia, sînt responsabili pentru daunele pe care le-au cauzat, a subliniat juristul. Acest lucru permite și mecanismele Curții Europene a Drepturilor Omului. Dreptul umanitar internațional, Convenția de la Haga și Geneva asigură, de asemenea, baza pentru urmărirea penală, chiar dacă nu a statului, atunci a unor persoane și funcționari.

În ceea ce privește refuzul Armeniei de a achita pentru prejudiciul adus Azerbaidjanului, Aliev a spus că, avînd deciziile Curții Europene, Armenia nu se va putea eschiva de la executarea lor. Întrebarea e că ea nu are cu ce plăti.

"Economistul Natig Jafarli a scris pe pagina sa de pe rețeaua socială cu această ocazie că: "Armenia va nega și nu va fi de acord, ea nu va putea să plătească zeci de miliarde de dolari, dar un document alcătuit corect și competent din punct de vedere juridic trebuie să stea întotdeauna deasupra capetele lor, ca o sabie a lui Damocles, să le fie adus aminte cu fiecare ocazie, atît la masa de negocieri, cît și pe arena politică și juridică internațională. În nici un caz nu trebuie de lăsat acest lucru pur și simplu și de iertat. Orice stat trebuie să poarte răspundere pentru acțiunile sale, în caz contrar pe planetă va domni o atmosferă de impunitate", a subliniat diplomatul azer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?