COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6796
Coronavirus stiri: 7616

Alpaca Geronimo, animalul care a provocat un scandal juridic în Marea Britanie

2 sep. 00:00   În lume
1292 2

Guvernul britanic a fost în centrul unui scandal inedit după ce o alpaca numită Geronimo a fost de două ori testată pozitiv pentru tuberculoza bovină, iar Departamentul pentru Alimentație, Mediu și Afaceri Rurale (Defra) a ordonat să fie eutanasiată. Proprietara, Helen Macdonald, a contestat rezultatele și a lansat mai multe acțiuni la Înalta Curte pentru a o salva. În cele din urmă, animalul a fost sacrificat joi, relatează BBC.

„sînt absolut dezgustată de acest guvern. sînt acțiuni barbare. Este o rușine”, a declarat Helen Macdonald, care a adăugat că nu a primit niciun avertisment. Angajați Defra, îmbrăcați în salopete albastre, ochelari de protecție și măști, însoțiți de polițiști, au ajuns marți la ferma ei din Wickwar, lîngă Bristol, și au preluat alpaca pentru a fi eutanasiată. Tot momentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale. Un purtător de cuvînt al instituției a confirmat că mandatul de eutanasiere a fost executat după ce Geronimo a fost ridicată din adăpostul ei și urcat în remarca unui vehicul. Apoi, vehiculul a părăsit ferma sub o escortă a poliției, în timp ce mai multe persoane protestau.

Macdonald a declarat că guvernul a refuzat să acționeze cu bună-credință și a ignorat încercările ei repetate pentru a stabili un dialog constructiv.

„Tot timpul au plănuit pur și simplu să o ucidă pe Geronimo. Aceasta este încă o demonstrație îngrozitoare de rea-credință și duplicitate a secretarului de stat și a tuturor celor de la Defra”, a spus ea. „Geronimo a fost scos din ferma mea, luată și tîrîtă într-o cabană”, a adăugat Macdonald.

Susținătorii campaseră la ferma femeii pentru a încerca să împiedice oficialii să o preia pe Geronimo și să o eutanasieze. Unii au fost văzuți vorbind cu poliția în timp ce animalul a fost îndepărtat, iar o femeie a fost arestată pentru scurt timp după ce i-a stropit pe ofițeri cu un pistol de apă, dar a fost rapid eliberată.


Odată ce personalul Defra a intrat mai devreme în ferma sa, Macdonald a cerut pe Twitter o „întîlnire urgentă” cu secretarul de stat pentru mediu George Eustice, înainte de a adăuga: „Vă rog să nu o executați pe Geronimo”. Helen Macdonald, o asistentă medicală veterinară, a cerut Defra să permită ca Geronimo să fie testată pentru a treia oară sau să o lase să trăiască pentru a ajuta la cercetarea bolii. Ea a susținut că testul folosit inițial a fost eronat și a dat test pozitiv pentru că a fost pregătit în mod repetat cu tuberculină – un derivat proteic purificat al bacteriilor TB din bovine.

Ea a pierdut un recurs de ultimă instanță pentru salvarea lui Geronimo pe 18 august, iar mandatul de eutanasire avea un termen limită de punere în aplicare pînă la 4 septembrie. Downing Street și-a exprimat simpatia față de Macdonald, purtătorul de cuvînt oficial al primului ministru spunînd: „Este evident că este foarte dureros pentru cineva să piardă animale din cauza TB și aceasta este o situație cu care fermierii trebuie să se confrunte din păcate. Simpatiile noastre sînt alături de Macdonald și de oricare altă persoană care este afectată de această boală teribilă”. Principalul ofițer responsabil pentru medicină veterinară, Christine Middlemiss, a transmis că este o „situație teribil de tristă”, dar au fost nevoiți să urmeze sfaturile științifice și să elimine animalele care au fost pozitive pentru bTB pentru a opri răspîndirea bolii.

„Nu numai că acest lucru este esențial pentru a proteja mijloacele de trai ale industriei noastre agricole și ale comunităților rurale, dar este, de asemenea, necesar să se evite mai multe cazuri de TBC la om”, a transmis oficialul. Defra a declarat că 28.356 de bovine au fost sacrificate în Anglia în cele între martie 2020 și martie 2021, după ce au fost testate pozitiv pentru tuberculoză bovină. În cursul anului 2020, un total de 205 camelide – animale precum cămila, lama și alpaca – au fost sacrificate.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽