X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Alertă în Veneţia: Aproape 90% din oraș este ,,înghiţit” de ape

14 noi. 2019,, 11:15   Externe
3202 0

Luna plină, o zonă cu presiune scăzută a aerului și vînturi mari nu sînt niciodată o combinație bună pentru zonele de coastă. 12 noiembrie va fi amintit pentru totdeauna în istoria Veneției.

Furtunile puternice au provocat inundații devastatoare, cele mai grave în ultimii 50 de ani.

Diferite forțe naturale s-au reunit, pentru a provoca o mare devastare în oraș. Luna plină s-a ridicat deasupra orașului, în timp ce o zonă cu presiune joasă se afla în marea Adriaticii de Nord. Acest lucru a creat o puternică ascensiune a furtunii care a făcut ca o cantitate imensă de apă să curgă în oraș.

Conform rapoartelor actuale, nivelul apei din oraș este de aproape 190 cm, care este al doilea cel mai mare nivel din istoria cunoscută și cel mai ridicat din ultimii 50 de ani.

Au fost afectate toate casele de la parter, magazinele, biserica San Marco. În jur de 80-90% din suprafaţa Veneţiei e acoperită de apă”.


Nivelul apei a ajuns la aproape doi metri.

Două persoane au murit pe insula Pellestrina, o fîșie subțire de pămînt care separă laguna de Marea Adriatică. Un bărbat a fost electrocutat în timp ce a încercat să pornească o pompă în casa sa, iar o a doua persoană a fost găsită moartă în altă parte. Primarul orașului a declarat că daunele au fost „uriașe” și că va declara o stare de dezastru, avertizînd că un proiect care va ajuta la prevenirea lagunei venețiene suferind inundații devastatoare „trebuie terminat curînd”, relatează BBC.

Primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a mai spus că pentru a repara orașul sînt nevoie de sute de milioane de euro, descriind pagubele aduse orașului ca fiind „enorme”.

Francesco Moraglia, Patriarhul Bazilicii Sfîntului Marcu, a mai spus reporterilor: „Nu am văzut niciodată ceva asemănător cu ceea ce am văzut ieri după-amiază în piața Sf. Marcu. Au fost valuri ca și cum am fi la plajă”.

Sînt așteptate mai multe ploi și vînturi puternice în zilele următoare, alături de valul încă relativ ridicat.

Cizmele din cauciuc și pelerinele de ploaie sînt accesorii care nu trebuie să le lipsească oamenilor din Veneția. Piața San Marco se află scufundată în peste un metru de apă, în timp ce basilica aflată în imediata apropiere a fost inundată pentru a șasea oară în 1200 de ani.

Majoritatea piețelor și a traseelor pietonale din Veneția sînt sub apă.

Marco Zamunan, localnic: „Mareea reprezintă o mare atracție turistică, toată lumea se distrează, dar este o mare problemă pentru venețieni. De exemplu, casa noastră este la parter și de fiecare dată cînd e maree, casa este inundată. Pentru turiști este frumos, dar niciunui venețian nu îi place, pentru că aduce o mulțime de probleme.”

În cele mai aglomerate zone au fost montate podețe, pentru ca oamenii să poată circula. Veneția este unul dintre cele mai afectate orașe din lume de flux și de reflux.

Kathleen Newton, turistă: „Este greu să arăți la modă în Veneția cînd mergi prin ploaie. Dar, tot este o experiență frumoasă să fii în Veneția.”

Cea mai gravă maree din Veneția a avut loc în 1966, cînd nivelul apei în romanticul oraș din nordul Italiei a fost de 194 de centimetri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?