Criza energetică stiri: 471
Biden - Putin stiri: 106

Alegeri prezidențiale în Bulgaria: Rumen Radev cîștigă un nou mandat

22 noi. 2021,, 08:11   În lume
1638 0

Preşedintele în exerciţiu Rumen Radev a cîştigat cu aproape două treimi din voturi la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Bulgaria desfăşurat duminică, indică primele sondaje la ieşirea de la vot, transmit digi24.ro cu referire la Reuters.

Cu un mesaj ferm de combatere a corupţiei, Rumen Radev, în vîrstă de 58 de ani, susţinut de socialiști și de cîteva partide anti-sistem, a obţinut 64-66% din sufragii, în timp ce contracandidatul său Anastas Gherdjikov, în vîrstă de 58 de ani, sprijinit de partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov, a luat 32-33% din voturi, potrivit sondajelor realizate de Alpha Research și Gallup International.

Prezenţa la vot a înregistrat un nivel minim record pentru acest scrutin.

În Bulgaria președintele are un rol eminamente ceremonial, dar oferă o platformă solidă pentru a influenţa opinia publică.

Fost comandant al forţelor aeriene, Radev a cîştigat popularitate pentru sprijinul său deschis faţă de protestele anticorupţie ample contra lui Boiko Borisov în 2020, mai notează sursa citata de Agerpres.


De partea sa, Anastas Gherdjikov, rector al Universităţii din Sofia, l-a acuzat pe Radev că îi învrăjbește pe bulgari. El a promis să unească țara, care a fost afectată grav de crize cauzate în special de pandemia de COVID-19 şi de creșterea prețului energiei.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X