Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Albinele au început brusc să moară în Serbia

26 apr. 2019,, 21:53   Externe
3384 3

Albinele au început brusc să moară în Serbia în cursul lunii aprilie, din cauza otrăvirii polenului în urma stropirii în exces a copacilor cu insecticide, transmite stiridinmoldova.com.

Potrivit şefului Asociaţiei Apicultorilor din Serbia, Rodoljub Zivadinovic, agricultura acestei ţări ar putea suferi pagube de peste 200 de milioane de dolari pe an din cauza afectării polenizării, mai ales dacă va continua otrăvirea albinelor. ‘„Putem avea scene oribile, după ce încep să consume polen care conţine insecticide, albinele uneori mor imediat, alteori (…) mult mai târziu”, explică el reporterului agenţiei Reuters.

Populaţia de albine şi alte insecte polenizatoare a cunoscut un declin accentuat pe plan mondial începând din anul 2006, din cauza mai multor factori, printre care şi folosirea excesivă a substanţelor chimice.

Serbia a adoptat norme stricte privind folosirea acestor substanţe, dar mulţi fermieri le ignoră, afirmă Nenad Savic, apicultor în satul Ripanj, situat lângă capitala Belgrad. „Toate aceste produse chimice interzise în Vest ajung aici şi sunt folosite până la epuizare”, mai spune apicultorul sârb.

Otrăvirea albinelor în Serbia a afectat anul acesta de asemenea zone din Bosnia şi Croaţia, menţionează Reuters.


Vladimir Teznjan, un apicultor din Stajicevo, în nordul Serbiei, afirmă că mulţi fermieri folosesc neonicotinoide interzise atât în Uniunea Europeană cât şi în Serbia, dar pe care le cumpără de pe piaţa neagră. Aceste insecticide sunt mortale pentru albine.

Guvernul sârb şi apicultorii au lansat luna trecută o campanie de informare şi control, prin care îi avertizează pe proprietarii de livezi să nu folosească pesticide în exces şi cum să le utilizeze atunci când albinele nu sunt active.

Conform Asociaţiei Apicultorilor din Serbia, în această ţară sunt înregistraţi circa 20.000 de apicultori, care în anul 2017 au produs în total circa 7.000 de tone de miere, cu 22% mai mult faţă de anul precedent, în timp ce valoarea exporturilor de miere a fost de circa 10 milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?