Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

AIEA va trimite misiuni permanente la toate centralele nucleare din Ucraina

13 dec. 2022,, 15:45   Război în Ucraina
1350 0

Agenția Internațională pentru Energie Atomică intenționează să trimită în viitorul apropiat misiuni permanente la toate centralele nucleare din Ucraina.

Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal, după o întîlnire cu directorul AIEA, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la Paris, relatează RBC-Ucraina.

„Rafael Grossi a spus că, în viitorul apropiat, AIEA va trimite misiuni tehnice permanente la toate centralele nucleare din Ucraina. Experții independenți ai organizației vor lucra la centralele nucleare Zaporojie, Rovno, Hmelnițki, Ucrainei de Sud și Cernobîl, ceea ce va crește semnificativ siguranța tehnică și tehnologică”, a scris Denis Șmigal.

Potrivit acestuia, misiunile trebuie să securizeze stațiile și să înregistreze toate posibilele încercări de influențe externe, în special bombardarea.
Șmigal a subliniat, de asemenea, că demilitarizarea CEA Zaporojie este punctul numărul 1 al planului de pace propus de președintele Ucrainei Vladimir Zelenski.

Prim-ministrul Ucrainei și Directorul AIEA au discutat despre pașii necesari pentru demilitarizarea CAEZ.


AIEA a efectuat recent misiuni de securitate nucleară la centralele nucleare Hmelnițki și Rovno.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că oficialul Kiev și AIEA se îndreaptă pas cu pas către stabilirea unei zone de siguranță nucleară în jurul CEA Zaporojie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?