AIEA și Rosatom au ajuns la un acord privind zona de siguranță la Centrala nucleară Zaporojie

22 dec. 2022,, 19:45   Război în Ucraina
2430 0

Șeful Rosatom, Alexei Lihacev, în timpul negocierilor cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care a efectuat o vizită la Moscova, a ajuns la un acord privind declarația cu privire la crearea unei zone de siguranță la centrala nucleară Zaporojie (NPP).

Acest lucru s-a anunțat pe canalul Telegram al Rosatom.

"Există o asemănare semnificativă a pozițiilor privind proiectul de declarație cu privire la crearea unei astfel de zone. Consultările vor continua cu înțelegerea necesității de a ajunge la un text reciproc acceptabil cît mai curînd posibil", se menționează în mesajul corporației.
Se menționează faptul că părțile au discutat problema îmbunătățirii funcționării centralei electrice și asigurarea siguranței centralei electrice. Au fost discutate și nuanțele activității misiunii AIEA.

Anterior s-a anunțat că Grossi va efectua o vizită la Moscova.

La 8 decembrie, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că Kievul cooperează cu AIEA pentru a crea o zonă de securitate în jurul centralei nucleare. Potrivit acestuia, Ucraina menține contacte strînse cu Grossi și se îndreaptă pas cu pas, în deplină înțelegere cu agenția, către crearea unei zone de securitate. Ministrul nu a oferit detalii cu privire la contacte.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?