X 
Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

AIEA a răspuns dacă există o amenințare nucleară la CANZ

10 aug. 13:35   Război în Ucraina
1246 0

Acum nu există nicio amenințare nucleară la centrala nucleară Zaporojie după ultimul bombardament. Cu toate acestea, există daune, transmite RBC-Ucraina cu referire la declarația directorului general al AIEA Rafael Mariano Grossi.

„Pe baza informațiilor furnizate de Ucraina, experții AIEA au evaluat absența unei amenințări nemijlocite la adresa securității nucleare ca urmare a incidentului de sîmbătă”, a spus Grossi.

Potrivit AIEA, ca urmare a bombardării teritoriului CANZ, sistemul extern de alimentare cu energie electrică a centralei, pereții, acoperișul și ferestrele din zona de depozitare a combustibilului nuclear uzat și cablurile de comunicație, care fac parte din sistemul său de monitorizare a radiațiilor, au fost deteriorate, ceea ce ar putea afecta funcționarea a trei senzori.

În plus, un agent de securitate ucrainean de la CANZ a fost rănit din cauza atacurilor.

Agenția Internațională notează că nu au existat daune vizibile la containerele cu combustibil nuclear uzat sau la perimetrul de protecție al instalației din cauza bombardamentelor.


În același timp, AIEA a subliniat că bombardamentul din 5 și 6 august a încălcat aproape toate cele șapte componente de neînlocuit ale siguranței nucleare la CAN Zaporojie.

În special, inclusiv cele referitoare la integritatea fizică a centralei nucleare, exploatarea sistemelor de siguranță și securitate, personalul și sursele externe de energie.

Directorul general al AIEA a spus că este „profund îngrijorat de situația de la CANZ” și a subliniat că orice acțiune militară care amenință siguranța nucleară trebuie oprită.

El a insistat și asupra necesității unei prezențe de securitate pe teritoriul stației, pe care Ucraina a insistat.

Pe 5 august, centrala nucleară din Zaporojie a fost de două ori supusă unor tiruri, ceea ce a creat o amenințare de pulverizare de substanțe radioactive. Chiar a doua zi, pe 6 august, terenul centralei nucleare Zaporojie a fost din nou atacat. Obuzele au lovit teritoriul din apropierea depozitului uscat al stației pentru combustibil nuclear uzat.

Ucraina a avertizat că, în cazul unui dezastru la centrala nucleară de la Zaporojie, consecințele vor fi de zece ori mai puternice decît la Cernobîl.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав