COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

Agenţia Frontex trimite 60 de ofiţeri în Lituania la graniţa cu Belarus pentru a gestiona valul migrator creat de Lukaşenko

20 iul. 06:00   În lume
1165 0

Agenţia europeană pentru frontiere Frontex va desfăşura săptămîna viitoare 60 de poliţişti de frontieră la graniţa Lituaniei cu Belarus, unde s-a intensificat afluxul de migranţi clandestini.

Ca represalii faţă de sancţiunile impuse de UE, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa nu-i va mai opri pe migranţii care doresc să ajungă în UE şi încearcă să treacă graniţa înspre Lituania. La rîndul său, guvernul de Vilnius acuză autorităţile de la Minsk că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul şi apoi îi trimit către Lituania.

Circa 2.100 de migranţi au pătruns în Lituania anul acesta, dintre care aproximativ 1.400 numai de la începutul lunii iulie. Majoritatea sînt irakieni.

Această misiune a Frontex, cerută de Lituania, este prima după cea desfăşurată de agenţia europeană la graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia în martie 2020.

Cei 60 de ofiţeri de patrulare, asistaţi de personal auxiliar şi echipaţi cu circa 30 de vehicule şi două elicoptere, vor avea sarcina de a înregistra în intervieva migranţii.

În acest timp, Lituania ridică un gard de sîrmă ghimpată la graniţa cu Belarus, dar lucrarea deocamdată stagnează din cauza dificultăţilor de a procura sîrma ghimpată. Slovenia şi Danemarca vor furniza acest material Lituaniei cît mai repede posibil, în plus faţă de ceea ce contractează această ţară de la alţi furnizori, a declarat ministrul de interne lituanian Agne Bilotaite.

''Situaţia în care migraţia ilegală este folosită ca instrument împotriva Lituaniei este intolerabilă. Toată lumea în Europa înţelege cît de grav este şi sîntem susţinuţi nu doar prin declaraţii, ci şi prin acţiuni'', a declarat ea.

UE a impus Belarusului mai multe serii de sancţiuni, după acuzaţiile opoziţiei privind fraudarea scrutinului prezidenţial în favoarea lui Lukaşenko în august anul trecut şi arestarea unui blogger opozant preluat de la bordul unui avion constrîns să aterizeze la Minsk.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽