COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 847 840 INFECTAȚI 325 526(+1568)   TRATAȚI 305 068     DECESE 7459(+35 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6782
Coronavirus stiri: 7600

Afganistan: Putin speră că talibanii se vor comporta 'civilizat' şi vor putea fi menţinute contacte cu ei

3 sep. 23:00   În lume
1286 6

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat vineri speranţa că talibanii se vor comporta în mod 'civilizat' în Afganistan, astfel încît celelalte state să poată avea relaţii diplomatice normale cu regimul de la Kabul, transmite AFP.

Luînd act de situaţia de la Kabul, Putin a fost de părere că, 'cu cît talibanii vor intra mai rapid în familia popoarelor civilizate, cu atît va fi mai uşor să se menţină contacte, să se comunice' cu ei spre a-i 'influenţa într-un fel sau altul, a (le) fi puse întrebări'.

Preşedintele rus a îndemnat, în acest sens, la 'relaţii civilizate' şi la 'respectarea unor reguli civilizate'.

'Rusia nu are niciun interes într-o dezintegrare a Afganistanului. Dacă se va întîmpla aşa ceva, nu va mai fi nimeni cu care să se vorbească', a mai remarcat Putin.

Vorbind la Forumul economic al Estului, desfăşurat la Vladivostok, în Extremul Orient rus, Putin a acuzat Statele Unite pentru 'catastrofa' în desfăşurare din Afganistan.

'Au cheltuit 1.500 miliarde de dolari şi care este rezultatul? Nu există niciunul', a comentat el.

Autorităţile ruse au adoptat în ultimele săptămîni o atitudine destul de conciliantă faţă de talibani, constatîndu-le victoria şi îndemnîndu-i la un 'dialog naţional' pentru formarea unui guvern reprezentativ.

Moscova consideră însă în continuare gruparea ca 'teroristă', chiar dacă are dialog cu aceasta de mai mulţi ani.

Autorităţile ruse sînt îngrijorate în primul rînd pentru securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală şi de posibilitatea apariţiei unor noi grupări jihadiste în regiune, inspirate ori susţinute de talibani, şi vor să evite un aflux regional de refugiaţi şi un nou avînt al traficului de opiu şi heroină.

Potrivit Reuters, Rusia se află în contact cu potenţiali membri talibani ai viitorului guvern afgan, a transmis vineri agenţia RIA, citîndu-l pe ambasadorul Moscovei la Kabul.

Surse din interiorul grupării islamiste au afirmat puţin mai devreme că mollahul Baradar, co-fondator al mişcării talibane, va conduce guvernul ce va fi anunţat în scurt timp.

Potrivit RIA, ambasadorul Rusiei a mai spus că Moscova nu intenţionează să furnizeze arme noului regim din Afganistan.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽