X 
Criza energetică stiri: 1465
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Afganistan: China salută 'sfîrşitul anarhiei', odată cu anunţarea unui guvern la Kabul

9 sep. 2021,, 21:30   Război în Ucraina
1617 1

China, ţară vecină cu Afganistanul, a salutat miercuri formarea unui guvern interimar la Kabul, compus exclusiv din talibani, o măsură care, potrivit Beijingului, înseamnă "sfîrşitul a mai mult de trei săptămîni de anarhie" în ţară, relatează France Presse.

"Acest lucru înseamnă sfîrşitul a mai mult de trei săptămîni de anarhie în Afganistan şi este un pas important pentru restabilirea ordinii în ţară şi reconstrucţia acesteia", a declarat purtătorului de cuvînt al diplomaţiei chineze Wang Wenbin.

Talibanii, noii stăpîni ai Afganistanului, i-au numit marţi pe principalii miniştri ai guvernului lor condus de Mohammad Hassan Akhund, un fost colaborator apropiat al fondatorului mişcării, mollahul Omar, decedat în 2013.

Toţi membrii acestui guvern sînt talibani care, cu foarte rare excepţii, aparţin grupului etnic paştun, majoritar în Afganistan.

Cîţiva dintre noii miniştri, dintre care unii erau foarte influenţi sub regimul anterior taliban, se află pe listele de sancţiuni ale ONU.

Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei omonime, descris ca terorist de Washington şi apropiat în trecut de Al-Qaida, a fost numit ministru de interne.

China a criticat aspru în ultimele săptămîni retragerea precipitată a trupelor americane din Afganistan şi haosul ce a urmat.

Ţara asiatică, care împarte 76 de km de frontieră la o altitudine foarte înaltă cu Afganistanul, a organizat de asemenea miercuri o reuniune cu vecinii acestei ţări.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat situaţia regională prin videoconferinţă cu omologii săi din Pakistan, Iran, Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan, a anunţat miercuri seară diplomaţia chineză.

"Trebuie să-i îndrumăm şi să-i îndemnăm pe talibani să unească toate grupurile etnice şi facţiunile (şi) să construiască o structură politică largă şi incluzivă", a declarat Wang Yi, potrivit unei informări a ministerului său.

De asemenea, China s-a angajat să ofere Afganistanului "urgent" ajutor umanitar de 26 milioane de euro, dintre care trei milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Beijingul rămîne suspicios cu privire la atitudinea talibanilor faţă de militanţii separatişti islamişti uiguri prezenţi în Afganistan şi care încearcă să se infiltreze în regiunea de frontieră chineză Xinjiang, scena numeroaselor atentate în trecut.

China speră că Afganistanul sub conducerea talibanilor "va trasa o linie clară faţă de forţele teroriste", a insistat miercuri Wang Yi fără alte detalii.

O delegaţie talibană s-a întîlnit cu ministrul de externe chinez la sfîrşitul lunii iulie în China, promiţîndu-i că teritoriul afgan nu va fi niciodată folosit pentru a efectua atacuri anti-chineze.

China s-ar putea dovedi a fi o sursă valoroasă de sprijin economic pentru noul Afganistan condus de talibani, dar investiţiile chineze vor veni doar dacă se va restabili securitatea, subliniază experţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав