X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Adevărul din spatele caselor vîndute cu 1 euro în Italia

5 iun. 2021,, 11:45   Externe
1045 0

Casele vîndute cu un euro în satul Mussomeli din Sicilia și multe alte sate sau orășele uimitoare din Italia ar putea părea un vis împlinit.

Orașe mici, romantice, priveliști uluitoare și mîncare bună. Și o casă cumpărată cu bani de cafea. Totuși, în mod surprinzător, prea puțini italieni sînt interesați de această ofertă, relatează BBC.

„A fost dintotdeauna visul meu să mă mut în Italia. Cînd am auzit de oferta caselor cu un euro, m-am gîndit că este șansa mea să trăiesc în Italia. Se scurgea apă prin acoperiș, erau crăpături în pereți. Dacă nu era vîndută cu un euro, ar fi fost doar o altă casă din Mussomeli care stă să se prăbușească”, spune Danny McCubbin, un bărbat care a profitat de ofertă și a cumpărat casa cu un euro, scrie digi24.ro.

Peste 20 de localități din Italia vînd case la acest preț, dar puțini italieni sînt interesați de ofertă.

Proiectul a fost lansat în 2007, cu scopul de a repopula localitățile afectate de un cutremur major în 1968 și să stopeze declinul demografic al zonelor rurale, care au pierdut 15 milioane de locuitori în ultimii 15 ani. Mulți oameni s-au mutat în străinătate sau în orașele din nordul Italiei pentru a munci acolo. Mussomeli, de exemplu, mai are doar jumătate din cei 20.000 de locuitori de pe vremuri. Iar oamenii au preferat să dea casele municipalității, decît să plătească impozite pe proprietate.


„Am aflat despre casele de un euro dintr-un articol citit pe internet”, spune McCubbin.

„La început m-am gîndit că e prea frumos să fie adevărat”, spune și Mark Kopun, alt cumpărător al unei case de un euro.

Nigrelli spune că Mussomeli s-a adresat de la început străinilor, pentru că italienii nu erau deloc interesați.

„Ne-am dat seama că străinii încă au acest vis italian și vor să vină să trăiască aici în Mussomeli”, a spus el.

„E atît de frumos aici, și peisajul, și oamenii din Sicilia s-au dovedit a fi cei mai buni și mai calzi oameni din toată lumea”, spune Tonia Bauer, care locuiește în Mussomeli, dar nu a cumpărat o casă cu un euro.

„Îmi place la nebunie ritmul relaxat, această atitudine: nu contează, de ce te stresezi? Soarele strălucește, marea e aici, ai cea mai bună mîncare, un vin minunat”, spune McCubbin.

„Și pasiune, italienii au pasiune”, adaugă Kopun.

Totuși, adevărul este că aceste case costă mult mai mult de un euro. Începînd cu taxele de cumpărare, prețul crește rapid.

„Un străin care vrea să cumpere o casă în Italia plătește circa 4000 de euro pentru taxe notariale și agenția imobiliară”, spune Valeria Sorce, agent imobiliar.

Mai mult, unele case sînt într-o stare deplorabilă, iar cumpărătorii sînt obligați să le renoveze în cel mult 3 ani. Costul reparațiilor poate fi între 20.000 și 80.000 de euro, în funcție de starea imobilului. Uneori e nevoie să fie refăcut tot, începînd cu pereții exteriori.

„La multe dintre ele se prăbușeau acoperișurile. Presa a promovat ideea că iei o casă la prețul unui espresso, iar asta a creat un pic de isterie în jurul subiectului”, spune Bauer.

„Trebuie să fii realist și să știi în ce te bagi”, spune McCubbin.

Bauer spune că a vrut și ea să cumpere o casă cu un euro, dar a renunțat. A găsit o casă de vînzare cu 7.000 de euro, de la un localnic, care avea și ea nevoie de reparații, dar era într-o stare mult mai bună decît cele vîndute de primărie.

La fel ca Bauer, italienii preferă să cumpere de la proprietari privați, pentru a evita să plătească renovări costisitoare și termenul limită de 3 ani. Mai mult, ei sînt la curent cu prețurile din zonele globale.

Nu toate orașele din proiect au avut la fel de mult succes ca Mussomeli. În orășeul Carrega Ligure din nord, autorităților locale le-a fost greu să-i găsească pe proprietarii caselor abandonate și să-i convingă să le cedeze. Așa că nu au reușit să vîndă nici măcar o casă cu un euro.

„Am lansat proiectul în 2017 și am avut mult succes cu el. Am reușit să vindem 170 de case unor străini”, spune Toți Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?