X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

A murit ultimul șef al KGB al URSS, care a dezvăluit secrete americanilor

1 aug. 2022,, 15:15   Externe
4356 0

Ultimul președinte al KGB al URSS, Vadim Bakatin, a murit la vîrsta de 85 de ani, a declarat o sursă informată pentru RIA Novosti.

„Vadim Bakatin a murit”, a spus sursa, fără a oferi detalii.

Vadim Bakatin s-a născut pe 6 noiembrie 1937 în orașul Kiselevsk, regiunea Novosibirsk. A absolvit Institutul de Inginerie Civilă din Novosibirsk și a lucrat în industria construcțiilor pînă cînd a trecut la munca de partid în 1973. A fost primul secretar al comitetului regional Kirov, iar apoi al comitetului regional Kemerovo al PCUS, a fost membru al Comitetului Central al partidului, în 1988 a fost numit ministru de Interne. În 1991, a candidat pentru președinția RSFSR, a ocupat ultimul loc din șase candidați.

După lovitura de stat din august 1991, a condus Comitetul pentru Securitatea Statului. În această postare, Bakatin este cunoscut mai ales pentru faptul că, avînd sancțiunea președintelui Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, în semn de bunăvoință, a predat Statelor Unite schema originală de interceptări telefonice pentru noua clădire a ambasadei americane la Moscova.

Sarcina lui Bakatin a fost reforma KGB – ca urmare a administrației sale, structura a fost împărțită în servicii speciale independente (în special, informații externe și securitatea statului), trupele de frontieră au fost exluse din comitet.


În ianuarie 1992, Boris Elțin l-a demis pe Bakatin, după care acesta nu a mai ocupat funcții publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав