X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A murit mitropolitul Filaret al Belarusului

12 ian. 2021,, 14:30   Externe
6935 1

Mitropolitul Filaret, Exarhul Patriarhal de Onoare al întregului Belarus a decedat la vîrsta de 86 de ani, anunță eparhia belarusă.

Pe 15 decembrie, mitropolitul Filaret a fost spitalizat. A doua zi, acesta a fost testat pozitiv la COVID-19. Întîistătătorul a fost tratat în unul din spitalele din Minsk, iar conducerea acestuia nu a făcut publice informații despre starea mitropolitului. Reprezentanții exarhatului belarus au declarat că în toată această perioadă Filaret se afla în secția de Reanimare.

Pe 12 ianuarie 2021, la cei 86 de ani, a plecat la Domnul, Înaltpreasfințitul mitropolit Filaret (Vahromeev), Exarh Patriarhal de Onoare al întregului Belarus”, informează Sputnik, cu referire la Biserica Ortodoxă din Belarus (BOB).

BOB a îndemnat clerul și credincioșii să se roage pentru sufletul răposatului mitropolit Filaret.

E reînviat viața eparhială

Mitropolitul Filaret (în lume, Kirill Varfolomeevici Vahromeev) s-a născut pe 21 martie 1935, la Moscova, în familia unor funcționari, iar bunelul provenea dintr-o familie de dvoreni.

Absolvind școala, viitorul Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Belaruse s-a înscris la Seminarul Teologic din Moscova, apoi la Academia Teologică. S-a călugărit în 1957.


A ajuns în fruntea mitropoliei din Belarus în octombrie 1978, devenind Exarh Patriarhal al Europei de Vest. În aprilie 1981, a fost numit în funcția de șef al Secției Relații Externe a Patriarhiei Moscovei. Pe 16 octombrie 1989, mitropolitul Filaret a fost numit Exarh Patriarhal al Întregului Belarus.

Mitropolitul de Minsk și Sluțk a păstorit BOB peste 20 de ani (din 31 ianuarie 1990 pînă pe 25 decembrie 2013). A fost pensionat în legătură cu atingerea vîrstei de 75 de ani. Solicitarea de retragere a fost aprobată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova.

În anii în care a păstorit, în Belarus a fost reînviată viața eparhială – cînd a venit în fruntea BOB, în țară exista doar o singură eparhie ortodoxă, iar în timpul lui numărul lor a crescut pînă la zece. Au fost reconstruite și reînviate sute de lăcașuri. Totodată, mitropolitul Filaret a intrat în istorie prin semnarea unei înțelegeri de cooperare între stat și BOB, în 2003. În perioada lui a avut loc prima vizită în Belarus a Patriarhului rus Alexei al II-lea.

Unul din cei mai respectați arhipăstori

A fost decorat cu cele mai înalte distincții laice și bisericești. În 2002, mitropolitul a devenit “Cetățean de onoare al orașului Minsk”, iar în 2006 i-a fost conferit titlul de “Erou al Belarusului”.

Autoritățile bisericești și laice menționează aportul lui personal la renașterea duhovnicească a societății belaruse, la dezvoltarea relațiilor dintre Biserică și Stat, la cultivarea în oameni a compasiunii și a valorilor creștine, la refacerea bisericilor și catedralelor.

Mitropolitul Filaret era foarte iubit de credincioși, era considerat unul din cei mai apreciați și respectați arhipăstori belaruși. Oamenii care l-au cunoscut personal spun că era o persoană subtilă, cu o educație laică și teologică excepționată, un cunoscător de muzică și artă bisericească. Nu este un secret că o bună parte din funcționari de rang înaltă, oameni de cultură și artă îl considerau duhovnicul lor personal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?