TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A fost descoperit un dezastru nevăzut

A fost descoperit un dezastru nevăzut

Oamenii de știință întruniţi în structura de colaborare LIGO au anunțat posibila descoperire a primei surse de unde gravitaționale, GCN 25324, care este un sistem binar al unei găuri negre și a unei stele cu neutroni. Cînd obiectele s-au contopit, o gaură neagră a rupt o stea de neutroni și a absorbit substanța.

Despre aceasta scrie ediţia Science News. Evenimentul a fost înregistrat pe 14 august, dar în aprilie, cercetătorii au descoperit semne de apropiere între o gaură neagră și o stea cu neutroni, deși semnalul era slab.


Conform calculelor, coliziunea s-a produs la o distanță de aproximativ 900 de milioane de ani-lumină de Pămînt. Astronomii au reușit să restrîngă regiunea locației probabile a sistemului binar pe cer la 23 de grade pătrate (dimensiunea vizibilă a Lunii este de aproximativ jumătate de grad). Conform calculelor, masa celei mai ușoare componente, care este o stea cu neutroni cu o probabilitate de 99 la sută, este mai mică decît trei mase solare.

Însuşi sistemul binar cu o probabilitate de 99 la sută este o gaură neagră și o stea cu neutroni, cu o probabilitate mai mică de un procent – o gaură neagră dublă sau o stea dublă de neutroni.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load