TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A fost anunțat un alt laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Programul Alimentar Mondial (WFP) din cadrul Organizației Națiunilor Unite a primit Premiul Nobel pentru Pace 2020, pentru „eforturile sale de a combate foametea”, a anunțat Comitetul Premiilor Nobel.

Comitetul Nobel a anunțat că Programul Alimentar Mondial a acționat ca o „forță conducătoare în eforturile de a preveni foametea ca o armă de război și conflict”. Berit Reiss-Andersen, președinta Comitetului Nobel pentru Pace, a declarat că WFP a încercat „să îndrepte ochii lumii către milioanele de oameni care suferă sau se confruntă cu amenințarea foametei”, scrie libertatea.ro.

Ea a precizat că, odată cu acordarea premiului Nobel pentru Pace, lansează și un apel către comunitatea internațională de a finanța agenția din cadrul ONU, pentru a se asigura că lumea nu suferă de foamete.

„Este o organizație foarte importantă din cadrul ONU. Mîncarea este una dintre nevoile umane necesare”, a mai spus Reiss-Andersen.

Săptămîna premiilor Nobel s-a desfășurat sub umbra pandemiei de COVID-19, însă, chiar și în timp ce lumea este afectată de pandemie, Programul Alimentar Mondial tot ar fi primit acest premiu. Ba mai mult, susține președinta Comitetului Nobel pentru Pace, virusul a întărit motivele pentru care WFP merită acest premiu, într-un moment în care numeroase țări sînt afectate și de virus, iar amenințarea foametei a căpătat proproții și mai mari.


WFP este cea mai mare organizație cu rol umanitar pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimente. Programul a fost lasnat în 1961 și asigură, astări, hrană pentru peste 90 de milioane de oameni, în fiecare an.

În luna aprilie, un oficial din cadrul WSP a avertizat că va urma “o foamete de proporții biblice” din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unui raport al agenției, numărul persoanelor care suferă de foame ar putea urca de la 135 de milioane la peste 250 de milioane.

Anul acesta, 318 de persoane și organizații au fost nominalizate pentru Premiul Nobel pentru Pace. Pe listă s-au mai aflat activista suedeză Greta Thunberg, disidentul rus Alexei Navalnîi și Organizația Mondială a Sănătății, pentru rolul său în criza provocată de pandemia COVID-19.

În 2019, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului de peste 20 de ani purtat de țara sa cu Eritreea.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load