COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 553
Coronavirus stiri: 7949

Spuma toxică a acoperit un rîu sacru din India

11 noi. 2021,, 19:30  
1451 0

Un strat de spumă toxică a acoperit un rîu sacru lîngă capitala Indiei, în timp ce hindușii s-au adunat pe malurile sale pentru un festival religios, iar unii s-au scăldat în apele otrăvitoare.

Spuma albă, un amestec provenit din canalizare și deșeuri industriale, s-a format în ultima săptămînă în secțiuni ale rîului Yamuna, un afluent al fluviului sfînt Gange care își are izvoarele în Himalaya, are un curs de 1.376 kilometri și traversează mai multe state indiene, transmite jurnal.md.

Spuma cu miros înțepător conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot duce la probleme respiratorii și ale pielii, potrivit experților, relatează CNN, citat de Digi24. Formarea stratului de spumă toxică a coincis cu Chhath Puja, un festival dedicat zeului soare, Lord Surya. La începutul acestei săptămîni, zeci de hinduși au fost văzuți trecînd prin spuma toxică pentru a se scălda și a se ruga în rîu, în cadrul unui ritual de „purificare”.

Gunjan Devi, hindusă devotată, a spus marți că nu a avut de ales și a trebuit să se scalde în apele poluate.

„Apa este extrem de murdară, dar nu avem multe opțiuni”, a spus ea. „Este un ritual sacru să faci baie într-o apă, așa că a trebuit să o fac”.


Potrivit Press Trust of India, 15 bărci au fost trimise de către autorități pentru a îndepărta spuma, dar experții se tem că aceasta a provocat deja pagube semnificative.

„Rîul din porțiunea Delhi este mort din punct de vedere ecologic”, a spus Bhim Singh Rawat, de la South Asia Network on Dams, Rivers and People (SANDRP). „Nu are pești și păsările lipsesc cu desăvîrșire. Așa este de ani de zile.”

De zeci de ani, secțiuni din Yamuna au fost afectate de deversarea de substanțe chimice toxice și de apele uzate netratate. În mai multe secțiuni, rîul este negru și plin de nămol, în timp ce deșeurile de plastic îi flanchează malurile.

Rîul este cel mai poluat în zonele din jurul orașului Delhi, din cauza populației dense și a nivelului ridicat de deșeuri. Doar 2% din lungimea rîului traversează capitala, dar Delhi contribuie cu aproximativ 76% din încărcătura poluantă a rîului, potrivit unui comitet guvernamental de monitorizare.

Bhim Singh Rawat, de la SANDRP, a spus că rîul poluat are un impact asupra oamenilor care trăiesc în mai multe orașe din aval, inclusiv Faridabad, Noida și Agra. „Mii de localnici iau din rîu apă pentru irigații și o duc cu găleți acasă pentru spălat și băut”, a spus el.

În 2017, o spumă cu aspect similar a apărut pe lacul Varthur din orașul sudic Bangalore. Vîntul puternic a spulberat cocktailul chimic spumos pe drumuri. În același an, un lac din Bangalore a luat pur și simplu foc din cauza cantității mari de petrol din apă.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X