Criza energetică stiri: 792
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Platforma DA cere Procuraturii Generale să prezinte stadiul anchetei în dosarul Laundromat

19 ian. 08:09  
1200

Platforma "DA" cere Procuraturii Generale să prezinte stadiul anchetei în dosarul Laundromat, una dintre cele mai vaste operațiuni de spălare a banilor din Moldova, din perioada 2010-1014.

"Solicităm procuraturii Republicii Moldova să dea curs comisiilor rogatorii primite de la omologii săi din Federația Rusă. Solicităm de la organele de anchetă prezentarea publică privind mersul anchetei cît și o claritate în dosarul Laundromat", a menţionat Inga Grigoriu, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr, transmite Noi.md cu referire la Publika.md.

Reprezentanții Procuraturii Generale ne-au declarat că la cancelaria instituției nu a fost înregistrată nicio cerere în acest sens. Ofițerul de presă al procuraturii, Mariana Cherpec, ne-a declarat că instituția va reveni cu o reacție imediat ce va primi sesizarea.

Fostul deputat al Platformei DA, Inga Grigoriu, care a condus comisia parlamentară în cazul Laundromatului, a declarat că sesizările au fost făcute deoarece, din 2016, ancheta procuraturii a avut drept scop să scoată basma curată anumite persoane în loc să facă lumină în dosarul "Laundromat". Grigoriu susține că nici pînă astăzi raportul comisiei nu a fost audiat în Parlament şi cere prezentarea acestuia în Legislativ.

Am vrut să obţinem un comentariu din partea reprezentanţilor Parlamentului, dar serviciul de presă ne-a cerut o solicitare oficială la care deocamdată nu am primit răspuns.


Schema de spălare a banilor cunoscută ca "Laundromat" a afectat ţara noastră în perioada anilor 2010-2014. Potrivit mai multor investigații jurnalistice, aceasta a constat în confiscarea prin decizii de judecată a sute de milioane de dolari de pe conturile bancare ale unor firme din Federaţia Rusă. În acea perioadă, printr-o bancă de la noi ar fi fost spălate în jur de 20 de miliarde de dolari. Potrivit Platformei DA, schema a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar a şi subjugat instituțiile naționale ale statului, creînd premisele jafului bancar.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав