Marina Racine este născută în Republica Moldova, iar din 2008 este stabilită în Elveția. Acolo, avînd posibilitate, și-a amenajat o grădină în apartamentul în care locuia. Iar de aici a pornit și povestea cu creșterea fluturilor, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.
„O vecină a venit și mi-a zis că, în sfîrșit, a văzut o omidă a fluturelui rîndunicii. Atunci, nu am înțeles de ce îmi spune asta, nici nu știam cum arată. A mers să îmi arate. Eu credeam că ele îmi mănîncă plantele.”
Odată ce a văzut cum arată micile insecte, s-a îndrăgostit de ele. Așa că a început să colecteze omizile găsite în grădini și pe cîmpuri. Marina mai spune că acestea sînt un adevărat deliciu pentru animale și păsări, iar din acest motiv rar ajung să-și desfacă aripile de fluturi. Prima provocare a fost confecționarea unei căsuțe.
Apoi, după ce a deprins meșteșugul, și-a cumpărat o căsuță din material. Marina se ocupă de creșterea fluturilor deja de trei ani, așa că cunoaște bine întreg procesul și are grijă și de cele mai mici detalii. Acum, ea are în colecția sa peste 100 de omizi din două specii de fluturi.
„Am început cu omizile fluturelui coada rîndunicii. Arătînd așa. Apoi, am găsit omizi la urzici, care stau pe cîmpurile noastre. Viitorii fluturi ai ochiului de păun.”
Pentru ca o omidă să ajungă să zboare este nevoie de timp, între sașe și opt săptămîni. După ce îi crește, Marina lasă fluturii să zboare în libertate.
„Le pun așa niște bețe uscate și ei se plasează aici sau aici pe pereți.”
Femeia mai spune că a molipsit tot cartierul cu pasiunea sa, așa că, acum, străzile din oraș sînt pline cu fluturi. Pentru că ideea îi aparține, a primit și o poreclă din partea vecinilor.
„De acum îmi zic mama fluturilor. Am așa un sentiment plăcut. Știu că am făcut ceva pentru a salva natura. Pentru că acești fluturi vor veni și anul viitor și vor pune ouă la mine în grădină.”
În lume, există peste 24 de mii de specii de fluturi. După albine, fluturii sînt al doilea cel mai mare grup de polenizatori. În medie, aceste insecte trăiesc de la două pînă la patru săptămîni.
Adăuga comentariu