Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Mass-media: Cum un azer etnic a devenit agentul Iranului și Armeniei la Bruxelles

8 aug. 12:00  
548 0

Expertul pentru Iran, politologul Eldar Mammadov, care are rădăcini azere, scrie în mod sistematic articole și publicații de mulți ani, al căror accent se încadrează foarte organic în setul general de „teze” care vizează discreditarea Azerbaidjanului în Occident și prevenirea apropierii sale de Bruxelles şi Washington.

Publicația caliber.az scrie despre acest lucru, menționînd că succesul atrage întotdeauna nu numai noi prieteni, ci și nedoritori, iar succesele diplomatice, economice și militar-politice ale Azerbaidjanului îi bîntuie pe cei care nu sînt indiferenți față de bunăstarea altora.

Se subliniază că, din păcate, Baku are mulți dușmani pe arena internațională – de la o serie de congresmeni americani, deputați europeni și deputați ai Dumei de Stat a Federației Ruse, care prosperă pe banii lobby-ului armean, pînă la tot felul de „experți” care s-au instalat în mass-media internaționale, ONG-uri, think tank-uri și partide politice. Există multe motive pentru aceasta - rețeaua extinsă a diasporei armene, deficiențele propriei diplomații și interesele globale ale puterilor din regiunea Caucazului de Sud. Dar este trist că în „gărzile” anti-azere și anti-turce susținute de injecții financiare, se pot întîlni, printre alții, etnicii azeri, printre care se numără Eldar Mammadov, a cărui familie provine din faimoasa regiune azeră – Lankaran.

Potriuvit caliber.az, Mamedov, după pașaport Mamedovs, s-a născut la 13 decembrie 1972 în capitala letonă Riga. Studiind în Riga, a lucrat în sectorul bancar leton și a condus biroul băncii Parex din Azerbaidjan. A lucrat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei și la ambasadele sale amplasate Spania și SUA. Cariera diplomatică a lui Mamedov a fost o bază pentru angajarea sa ulterioară la Bruxelles, în 2007, unde locuiește și lucrează în prezent în calitate de consilier politic al grupului social-democrat din Parlamentul European.

De mai mulți ani, Mamedov scrie în mod sistematic articole și publicații care se încadrează foarte organic în setul general de "puncte de discuție" menite să discrediteze Azerbaidjanul în Occident și să împiedice apropierea sa de Bruxelles și Washington.


Își difuzează materialele pe rețelele de socializare și pe o serie de resurse străine și bloguri de specialitate, care sînt citite în principal de comunitatea academică și de oameni de știință politică. Azerbaidjanul se află de mult timp în sfera sa de interes. În 2010, cotidianul “Hurriyet daily news” a publicat articolul său "Zilele negre ale libertății în Azerbaidjan și Turcia", în care, în contextul drepturilor omului, lansa acuzații la adresa autorităților de la Baku și Ankara. Zece ani mai tîrziu, pe 2 octombrie 2020 în “The American Conservative”, Mamedov, se referea la contraofensiva Baku pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armeni ca la un "atac azer". Articolul conținea, de asemenea, acuzații privind sprijinul Turciei pentru Azerbaidjan prin presupusa trimitere de luptători sirieni în zona de război.

Avînd în vedere că Eldar Mamedov nu este un „troll” obișnuit pe Twitter, ci mai degrabă un om cu o inteligență analitică care lucrează pentru Parlamentul European, aliber.az a decis să examineze mai în detaliu motivațiile sale pentru activitatea sa jurnalistică.

În cursul investigației jurnalistice, s-a stabilit că Mamedov a vizitat Republica Islamică Iran în perioada 22-25 iunie 2007. Acolo s-ar fi întîlnit și ar fi oficializat o cooperare pe termen lung cu partea iraniană, care l-a ținut în vizor pe Mamedov în timp ce acesta era încă diplomat în cadrul Ministerului Externe al Letoniei.

Acea scurtă călătorie în Iran a coincis cu angajarea lui Eldar Mamedov în Parlamentul European. De atunci, iranienii au avut un alt "susținător" la Bruxelles, ale cărui activități fie se intensifică, fie intră în "hibernare", în funcție de oportunitățile de politică externă.

l a fost văzut în mod repetat la Ambasada Iraniană din Belgia, în special în 2010 și 2012, la apogeul crizei americano-iraniene. Mamedov a răspîndit postări despre originile "persane" ale lui Nizami Ganjavi.

În 2018 Mamedov a fost cel care a fost abordat de misiunea diplomatică iraniană la Bruxelles pentru a organiza o campanie de lobby în sprijinul "acordului nuclear" pe care Donald Trump l-a denunțat, și să organizeze un lobby activ al IRI în Parlamentul European.

După cum notează caliber.az, iranienii nu precupețesc nicio cheltuială pentru a-și promova propriile interese, iar contactele create să fie activate. Mamedov a devenit acum "antrenorul" principal al diplomaților iranieni din Belgia, pregătind personal punctele de discuție și relatările pentru comunicarea lor cu politicienii europeni.

Mamedov mediază, de asemenea, contactele dintre Iran și grupurile de reflecție europene, cum ar fi Centrul pentru Studii Politice Europene (CSPE). A lucrat, de asemenea, cu fundații politice. De exemplu, cu cîțiva ani în urmă, Mamedov a organizat discuții private cu reprezentanți iranieni și europeni la Fundația Konrad Adenauer din Bruxelles. Iar în mass-media europeană tradițională, el distribuie puncte de discuție specifice (adesea sub semnătura nominală a cunoștințelor sale) pentru a infuelnța opinia publică, experții și politicienii în vederea renegocierii acordului nuclear în condiții favorabile Iranului.

Multe publicații sînt dedicate de Mamedov Azerbaidjanului. Astfel, în articolul "De ce Azerbaidjanul nu critică Israelul" el promovează o informație care nu se găsește în nicio sursă serioasă, potrivit căreia Azerbaidjanul ar fi oferit Israelului o platformă pentru activități de informații împotriva Iranului.

Pe rețelele de socializare, Mamedov promovează, de asemenea, în mod activ ipoteze curioase care sînt deja în ton cu atitudinile armenilor. Într-unul dintre mesajele sale recente de pe Twitter se spune că "încrederea UE în Azerbaidjan ca alternativă serioasă la gazul rusesc este lipsită de viziune și nerealistă".

În general, în ultimii ani, Mamedov a început deja să susțină în mod deschis partea armeană.

“Poate că aceasta este o parte din suma totală a redevențelor iraniene, cine știe. Pe rețelele de socializare, Eldar împărtășește postările anti-azere ale activiștilor armeni de pe Twitter. Este posibil ca prietenia sa profitabilă cu Iranul să fi stîrnit în Eldar Mamedov o dragoste pentru conținutul armean, în sensul pozitiv al cuvîntului. Din fericire, există destui sponsori și acolo. Și cum apetitul vine în timpul mesei, putem presupune că Eldar Mamedov nu se va opri aici. La urma urmei, după cum știți, banii nu au miros”, menționează ediția caliber.az.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав