X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Ioniță: În acest an exporturile Moldovei au înregistrat o creștere record de 50%

16 iul. 12:30  
2825 0

În luna mai, exporturile moldovenești au fost de 416 milioane USD, ceea ce este un record absolut pentru Moldova. Despre acest lucru a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță.

În valoare anuală exporturile au ajuns la 3,9 miliarde USD, cu 50% sau 1,3 miliarde USD mai mult decît în perioada similară de anul trecut, cînd ele au fost de doar 2,6 miliarde USD, influențate negativ de COVID-19.

Potrivit expertului, creșterea fără precedent a exporturilor se explică prin trei factori de bază: Primul este reșterea exporturilor producției agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creștere fără precedent în istoria țării.

Al doilea se referă la producția agricolă din stînga Nistrului, care este exportată ca producție a Republicii Moldova. Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina.

Și, în final, al treilea factor - reexportul producției din Ucraina. Odată cu începutul războiului din Ucraina o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată, prin Moldova. Însă anumite cantități neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sînt importate, apoi reexportate, a explicat Ioniță.


Totuși în opinia expertului, factorul de bază, care stă la creșterea exporturilor moldovenești este marfa din stînga Nistrului și producția agricolă din dreapta Nistrului, ceea ce a creat acest fenomen fără precedent în istoria comerțului nostru internațional.

În valoare anuală exporturile nu doar au crescut cu 50% față de perioada corespunzătoare de anul trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Moldova de 3,9 miliarde USD.

Veaceslav Ioniță a menționat că, dacă Moldova nu va pune piedici agenților economici din stînga Nistrului, dar va duce o politică activă de integrare a lor în spațiul economic unic național, atunci exporturile noastre în acest an ușor pot ajunge la 4,5 miliarde USD.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав