COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7297

Inteligența artificială va fi în curînd capabilă să depășească oamenii

19 mai. 00:00  
2253 0

Este cunoscut faptul că inteligența artificială va fi în curînd capabilă să depășească oamenii în anumite domenii – dacă nu chiar să îi surclaseze în întregime.

Cît de mult vom fi depășiți de roboți este încă în discuție. Dar a apărut un nou interviu publicat de The Guardian, în care cîștigătorul Premiului Nobel Daniel Kahneman a avut o abordare destul de controversată asupra problemei. În bătălia dintre AI și oameni, a spus el, va fi o explozie absolută – și oamenii vor fi distruși.

„În mod clar AI va cîștiga împotriva inteligenței umane. Nici măcar nu este discutabil”, a spus Kahneman publicației. „Modul în care oamenii se vor adapta la acest lucru este o problemă fascinantă care rămîne de urmărit”.

De ce să-l asculți pe Daniel Kahneman? Cartea sa din 2011, „Thinking, Fast and Slow” – peste două milioane de exemplare vîndute – este unul dintre cele mai influente cărți din domeniul economiei comportamentale.

Ea explorează cum și de ce oamenii gîndesc în modul în care o fac (gîndirea „rapidă” din titlu fiind cea intuitivă, iar gîndirea „lentă” fiind cea rațională) și ceea ce ne face să fim pregătiți (sau nepregătiți). De asemenea, cartea atinge problema luării deciziilor cu privire la viitorul nostru. În plus, el a cîștigat Premiul Nobel din 2002 pentru „teoria perspectivelor”, care explică modul în care oamenii raționalizează diferența dintre cîștiguri și pierderi și cum funcționează pragurile lor de aversiune la risc și apetitul la risc.


Și de ce, potrivit lui Kahneman, sîntem atît de nepregătiți pentru preluarea viitoare a inteligenței artificiale? Vorbind despre modul în care pandemia a luat prin surprindere o lume nepregătită, Kahneman a citat creșterea exponențială a virusului și modul în care mințile umane sînt în esență neechipate să facă matematica de bază din spatele modului în care ceva de genul acesta poate scăpa de sub control.

„Fenomenele exponențiale sînt aproape imposibil de înțeles pentru noi”, a spus el pentru The Guardian. „sîntem experimente într-o lume mai mult sau mai puțin liniară. Și dacă lucrurile se accelerează, de obicei se accelerează în sensul rațiunii. Schimbarea exponențială, ca și în cazul răspîndirii virusului, este cu adevărat altceva. Nu sîntem pregătiți pentru asta. Este nevoie de mult timp pentru a educa intuiția”.

Aprofundînd discuția despre inteligența artificială, Kahneman observă problema cu mintea umană: „Va fi o întrerupere masivă. Tehnologia se dezvoltă foarte rapid, posibil exponențial. Dar oamenii sînt liniari. Cînd oamenii liniari se confruntă cu schimbări exponențiale, nu vor putea să se adapteze la asta foarte ușor”.

Kahneman citează medicina într-un loc în care oamenii vor fi înlocuiți, „cu siguranță în ceea ce privește diagnosticul”. Mai mult, el trimite un mesaj dur către sălile de consiliu ale lumii: „Există scenarii destul de înspăimîntătoare atunci cînd vorbești despre conducere. Odată ce este demonstrabil că poți avea o inteligență artificială care are o judecată de afaceri mult mai bună, să zicem, ce va face asta conducerii umane?”.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽