COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Duma de Stat a Rusiei a condamnat acțiunile Moldovei și Ucrainei în raport cu Tiraspolul, avertizînd despre un risc de blocare a procesului de reglementare transnistreană

16 iun. 22:21  
1375 0

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat o declarație prin care a condamnat acțiunile Moldovei și Ucrainei în raport cu Tiraspolul, care ar provoca „un blocaj în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și la agravarea situației cetățenilor ruși, care locuiesc acolo”, scrie presa rusă.

Sursa scrie că președinta Maia Sandu a declarat anterior că noul Guvern, după alegerile parlamentare anticipate, va trebui să formuleze o soluție politică a conflictului transnistrean, iar în toamnă va avea loc o întîlnire privind soluționarea acestuia în formatul „5+2” (Chișinău și Tiraspol ca părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE - ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - ca observatori).

„Duma de Stat a Federației Ruse își exprimă profunda îngrijorare cu privire complicațiile survenite în regiunea transnistreană, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Federației Ruse și ale compatrioților ruși, care locuiesc acolo și reprezintă o amenințare la adresa siguranței și bunăstarea acestora", se arată într-o declarație emisă de deputații ruși. „Forțele politice, care o susțin pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, folosesc toate oportunitățile pentru a consolida blocada împotriva regiunii transnistrene și a procesul de negocieri, pentru a distruge mecanismul de menținere a păcii din regiune.

Autoritățile ucrainene joacă un rol nepotrivit în agravarea conflictului și strangularea regiunii”, se spune în declarație. În acest sens, parlamentarii ruși reamintesc că prima vizită oficială a președintelui ales al Moldovei în Ucraina, la 12 ianuarie anul curent, a fost „dedicată coordonării acțiunilor de la Kiev și Chișinău”. „Deosebit de alarmantă este încercarea de a opri comunicațiile de transport către populația din regiunea transnistreană, în pofid obligațiilor internaționale asumate de Moldova și Ucraina. De la 1 septembrie 2021, se intenționează să se blocheze punctele de trecere a frontierei în regiune pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare din regiunea transnistreană, ceea ce va face imposibilă deplasarea a peste 100 de mii de proprietari de mașini", se mai arată în comunicat.

Deputații Dumei de stat susțin că din 11 iulie, Moldova, prin acord cu Ucraina, intenționează să introducă un control drastic vamal și de frontieră la punctul de trecere de la Cuciurgan. „Acest lucru amenință activitatea economică externă a regiunii transnistrene, inclusiv furnizarea de medicamente și produse alimentare. Sub pretextul combaterii pandemiei de coronavirus se iau măsuri pentru închiderea pe termen lung a punctelor de control de la frontiera regiunii cu Ucraina", spun autorii apelului. Totodată, Duma de Stat solicită Chișinăului să respecte acordurile încheiate anterior, iar Kievului - să-și respecte angajamentele asumate în calitate de stat garant în procesul de reglementare.


Deputații ruși cer Guvernului de la Moscova să „intensifice punerea în aplicare a tuturor acordurilor semnate anterior de părțile implicate în medierea conflictului transnistrean și să ofere regiunii „asistență în combaterea pandemiei de Covid prin transmiterea unei cantități suficiente de vaccin, teste, echipamente și oferirea de asistență personalului medical”. „Aceste măsuri și alte măsuri ale Federației Ruse, în opinia deputaților Dumei de Stat, sînt capabile să influențeze pozitiv situația din regiune, care în prezent provoacă îngrijorări din ce în ce mai mari", scrie în comunicat.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽