Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Comisia Pre-Vetting a încheiat ultima rundă de audieri publice a candidaților

31 mai. 09:45  
1374 0

Comisia Pre-Vetting a încheiat cea de a doua și ultima rundă de audieri publice a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Cinci candidați procurori și o reprezentantă a societății civile au participat la interviul public pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare

Prin urmare, în perioada 24 – 29 mai 2023,au fost audiați candidații procurori Gheorghe GRAUR (Procuratura Chișinău), Olesea VÎRLAN (Procuratura Ialoveni), Elena ROȘIOR (Procuratura Anenii Noi), Eduard PANEA (Procuratura Leova), Vasile PLEVAN (Procuratura Anticorupție) și Rodica CIOBANU, candidata propusă de Academia de Științe. Printre subiectele relevante procesului de evaluare, abordate de membrii Comisiei în cadrul audierilor, au fost sursa mijloacelor financiare folosite de candidați la achiziționarea de bunuri și proprietăți, diferența dintre veniturile obținute și cheltuielile suportate, precum și nereflectarea unor aspecte în declarațiile de avere și interese depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Membrii Comisiei au adresat inclusiv întrebări ce țin de integritatea etică a candidaților, aceste părți fiind examinate în sesiune închisă, acolo unde exista riscul atingerii vieții private a candidatului, membrilor familiei acestuia sau a altor persoane implicate.

La cele două runde de audieri au participat în total 13 candidați și doar un candidat a solicitat să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie, optînd să nu fie prezent la audieri în ședință publică.

În perioada următoare Comisia Pre-Vetting va elabora și aproba deciziile de evaluare privind candidații evaluați. Totodată, începînd cu 18 mai 2023, Comisia a inițiat evaluarea unui nou grup din nouă candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), propuși de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?