COVID-19 în MOLDOVA

Savanţii ruşi au descoperit singurul zăcămînt de carltonit din lume

Savanţii ruşi au descoperit singurul zăcămînt de carltonit din lume

Piatra a fost găsită într-un depozit unic de piatră ornamentală charoit în masivul Murunsky, în 2017.

Oamenii de știință au identificat piatra găsită în masivul Murunsky, care se află la granița dintre Yakutia, regiunea Irkutsk și Transbaikalia, ca un F-analog al Carltonitei, cel mai rar mineral, singurul zăcămînt din lume al acestuia fiind pierdut în Canada. Acest lucru a fost anunțat joi de publicaţia oficială al Departamentului Siberian al Academiei de Ştiinţe din Rusia „Știința în Siberia”.

Piatra a fost descoperită de oamenii de știință de la Institutul de Geochimie DS AŞR și de la Universitatea Națională de Cercetare Irkutsk (IRNITU).
Oamenii de știință ai IRNITU o descriu ca o piatră frumos colorată, cu o paletă bogată de nuanțe – de la albastru deschis la albastru închis, care se găsește în roca charoită împreună cu charoit violet, pectolit gri-verde, apofilit roz pal și piroxen verde închis. Aparține mineralelor cele mai rare, care se găsesc într-unul sau două locuri de pe Pămînt, sau sînt formate în astfel de cantități microscopice încît pot fi detectate doar cu echipamente de înaltă precizie.


În prezent, mineralul unic poate fi văzut doar în Muzeul de Mineralogie de Stat din incinta IRNITU din Irkutsk.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load