COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Judecător urmărit de Procuratura din Kiev, zărit lîngă sediul PDM

Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupţie, continua să rămînă în Republica Moldova, iar extrădarea sa pare că nu va fi în viitorul apropiat.

Ceauș a fost surprinst recent în timp ce se plimba prin fața sediului central al PDM, fiind însoțit de un bărbat vorbitor de romînă, care după aparențe părea a fi bodyguardul ucraineanului, scrie Anticorupție.md.

Nicolai Ceaus a refuzat să răspundă la întrebări și a încercat să dispară cînd a văzut că este filmat. Însoțitorul său a încercat să oprească filmarea, urmîndu-l pe magistratul ucrainean.

Judecătorul Ceaus a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscînd că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Ceaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În seprembrie 2017, Judecătoria Chișinău a pus pe rol dosarul privind extrădarea magistratului ucrainean, însă a amînat ședința pentru că Președinția nu oferise un răspuns la solicitarea sa. Instituția prezidențială a reapins cererea lui Ceaus, iar avocatul său, Iulian Balan a contestat răspunsul Președenției în judecată.


Ultima ședință de judecată în dosarul extrădării lui Ceaus a avut lor pe data de 26 iulie, însă examinarea a fost amînată pe motiv că instanța urmează să se expună mai întîi asupra refuzului Președenției. O ședință de judecată în acest sens a fost programată pentru data de 30 septembrie 2019.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a cerut premierului moldovean, Maia Sandu, să contribuie la urgentarea extrădării lui Ceaus. „Am abordat întrebarea cu privire la extrădarea renumitului judecător Nicolai Ceaus, suspectat de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari. Partenerii noștri ne-au promis că o să faciliteze acest proces”, a declarat Vladimir Zelenski la conferința de presă susținută împreună cu Maia Sandu la Kiev.

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întîlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.

Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load