Ce plan are blocul electoral ACUM pentru următoarele alegeri parlamentare?

Ce plan are blocul electoral ACUM pentru următoarele alegeri parlamentare?

Candidatul pe circumscripții va fi un motor pentru lista națională la următoarele parlamentare. Din acest motiv, viitorul bloc electoral ACUM se va strădui să aibă candidați în toate circumscripțiile uninominale.

Forma juridică a blocului prevede colaborarea dintre Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, însă, alte formațiuni politice vor putea să-și înainteze candidați, care vor trece filtrele blocului. Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal intenționează să se alăture blocului ACUM, însă cele două formațiuni nu au luat o decizie finală în acest sens. Declarații în acest sens au fost făcută de reprezentanții PAS, PPDA, PLDM și PL, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, spune că în jurul datei de 30 noiembrie se va încheia procesul de formare a listei electorale a blocului ACUM și a celor care se vor alătura lui. Alexandru Slusari spune că marea majoritate a viitorilor candidați ai PPDA și PAS au trecut deja filtrul de integritate al programului „Parlamentul curat”, realizat de organizații ale societății civile. „În funcție de faptul cînd vor fi ei gata cu verdictul lor, noi vom trece la a doua etapă – evaluarea meritocrației”, a spus vicepreședintele PPDA.

Membrul biroului permanent al Partidului Acțiune și Solidaritate, Virgil Pîslariuc, este de părere că nu contează cîte partide fac parte din blocul electoral pentru că accentul nu se pune pe cantitatea, dar pe calitatea listei electorale. „Noi nu intrăm aici de dragul partidelor. Acum este un moment important în istoria țării noastre”, spune Virgil Pîslariuc.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, spune că formațiunea pe care o reprezintă este gata să participe la următoarele parlamentare împreună cu blocul ACUM. „Altfel, eu cred că orice vot pierdut va fi în defavoarea noastră”, spune politicianul. Liberal democratul nu crede că ar fi posibilă o eventuală colaborare și cu partidele de stînga pentru a înainta un candidat comun.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, spune că ideea care a fost agreată pînă acum este că PL și PLDM merg cu listele lor proprii, dar decizia finală trebuie luată în cadrul forumurilor decizionale ale formațiunilor. Potrivit lui, săptămîna viitoare urmează să mai aibă loc o ședință a celor patru partide unde se va cristaliza formula în care vor participa la alegeri.

Anterior, cele patru partide au anunțat că ar putea avea candidați comuni pe circumscripții la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load