COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

8 reguli de aur pentru a te proteja de COVID-19

8 reguli de aur pentru a te proteja de COVID-19

Studiile făcute în timpul pandemiei de coronavirus au arătat că asistenţii medicali se confruntă cu sindrom de burnout, depresie şi anxietate din cauza pandemiei. Cea mai importantă regulă de prevenire a infecției este păstrarea distanței sociale de minim 1 m și purtarea măștii de protecție care trebuie să fie schimbată odată la 2-3 ore.

O mare parte din stres este cauzată de îngrijorarea cu privire la riscul mare de infectare, precum şi de transmiterea acestuia persoanelor dragi, de acasă, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro. Iată 8 moduri prin care poţi reduce riscul de a duce noul coronavirus acasă:

1. IA LA SERVICIU CÎT MAI PUŢINE LUCRURI Conform Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (OMS), există 2 principale căi de transmitere a virusului SARS-CoV-2: pe cale respiratorie şi prin contact. Aşadar, prin mici picături de salivă a unei persoane infectate, obiectele precum geanta personală ori o sacoşă pot fi contaminate. Aşadar, în perioada aceasta, dacă lucrezi într-un spital care tratează pacienţi care suferă de COVID-19, e bine să îţi iei cu tine la serviciu cît mai puţine lucruri – limitează-te la o geantă de mici dimensiuni, pe care o poţi curăţa cu dezinfectant cînd ajungi acasă.


2. IMEDIAT CE AJUNGI ACASĂ, FĂ-ŢI UN DUŞ Nu te duce direct în bucătărie sau pe canapeaua din sufragerie cînd ajungi acasă la final de tură. Fă-ţi un duş pentru a te asigura că nu există niciun risc ca pielea ta sau hainele să fie contaminate şi să reprezinte o cale de transmitere a virusului celor din familie. Hainele le vei pune imediat la spălat.

3. SCHIMBĂ-ŢI ÎNCĂLŢĂRILE ÎNAINTE DE A PLECA ACASĂ E bine să porţi în timpul orelor de muncă anumite încălţări, iar la plecarea acasă să porţi altele. În acest fel, poţi fi sigur că tălpile pantofilor tăi nu vor purta virusul direct pe podeaua casei tale.

4. SCHIMBĂ-ŢI ÎNTOTDEAUNA HAINELE ÎNAINTE DE A PLECA SPRE CASĂ Şi hainele pe care le porţi pe sub halatul ori costumul de protecţie în timpul turei tale ar trebui schimbate cu altele curate înainte de a pleca către casă. În acest fel, reduci riscul de contaminare a altor suprafeţe.

5. DEZINFECTEAZĂ TOATE OBIECTELE PERSONALE Telefonul, pixul, cardurile sau alte obiecte personale ar trebui dezinfectate o dată la final de tură, înainte să pleci înspre casă, şi încă o dată înainte de a intra în casă. Un dezinfectant cu pulverizator şi un şerveţel te vor ajuta să duci la capăt această operaţiune simplă în doar cîteva secunde.

6. NU ÎŢI ÎMBRĂŢIŞA COPIII SAU ALTE RUDE ÎNAINTE DE A FACE DUŞ Ideal ar fi să eviţi îmbrăţişările în această perioadă, însă copiii foarte mici nu pot înţelege lipsa gesturilor de afecţiune. De aceea e bine să intri direct în duş cînd ajungi acasă, să îţi speli şi părul şi să îţi schimbi hainele înainte de a petrece timp cu cei dragi.

7. RESPECTĂ RECOMANDĂRILE SPECIALIŞTILOR Respectă normele de distanţare socială, dezinfectează suprafeţele cu care intri în contact şi ai grijă să te protejezi cît de mult poţi în timpul orelor petrecute în spital. În acest fel, reduci riscul de infectare a ta şi a celor de acasă.

8. DACĂ AI POSIBILITATEA, MUTĂ-TE ÎN ALTĂ CASĂ ÎN PERIOADA PANDEMIEI Sînt rare situaţiile în care asistenţii medicali au la dispoziţie o locuinţă în care să se izoleze de cei dragi în perioada aceasta, însă dacă te numeri printre cei norocoşi, poţi lua în calcul acastă variantă, în vederea protejării celor iubiţi. Dacă stresul cauzat de COVID-19 te copleşeşte, ar trebui să apelezi la ajutorul unui specialist, care te va ajuta să faci faţă mai uşor greutăţilor pe care le întîmpini. Un psiholog te poate ajuta să îţi ţii sub control gîndurile negative şi să îţi regăseşti liniştea".

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load