Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Moldova misterioasă: Un ghid al celei mai neexplorate țări din Europa

23 feb. 2022,, 22:30   Mai multe...
4695 1

Multă vreme Moldova a fost practic necunoscută turiștilor, deși aici există natură pitorească, arhitectură interesantă, mîncare delicioasă și vin excelent. Acum destinația se dezvoltă activ, vizele nu sînt necesare și condițiile de intrare nu sînt stricte.

RIA Novosti a pregătit un material în care a relatat de ce această țară poate deveni o descoperire chiar și pentru cei mai experimentați călători, care locuri ar trebui să vizitate și care sînt bucatele care trebuie neapărat gustate, transmite Noi.md.

Винные бокалы в ресторане - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Vinurile sînt de vină

Turiștii care au vizitat Moldova o numesc adesea noua Georgia. Potrivit ghidului turistic Irina Mironic, comparația a apărut datorită vinului.
„Avem vinuri în toate colțurile țării”, a explicat ea.


„În unele locuri avem vin de casă, în altele - vin industrial, dar întotdeauna el este servit cu suflet”.
Faptul că băuturile de aici sînt de o calitate excelentă, turiștii ruși află de obicei doar după ce vizitează vinăriile sau restaurantele locale.

„Țara produce vinuri demne de nivel european, acordînd totodată atenție soiurilor autohtone – Feteasca Neagră, Rară Neagră. Din păcate, piața rusă este aprovizionată în principal cu băuturi ieftine. Poate că motivul ar fi faptul că consumatorul este gata să cumpere vin moldovenesc doar dacă este destul de ieftin”, spune Natalia Kuznețova, coautor al turneului „Buchetul Moldovei: degustăm arhitectura moldovenească”.

На территории винзавода в поселке Малые Милешты - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Pentru a compensa aceste lacune, în ultima perioadă au fost organizate multe enotururi pentru turiști. Potrivit Irinei Mironic, astfel de călătorii merită făcute, deoarece în ultimii zece ani calitatea băuturii locale s-a îmbunătățit de cîteva ori.

„Viticultorii noștri experimentează cu îndrăzneală, cîștigînd respect de la gurmanzi și cunoscători străini”, spune ea. Acum în Moldova sînt aproximativ 190 de producători. Mulți construiesc fabrici de tip european, primesc turiști, organizează excursii cu degustare”.

Виноградники в селе Малые Милешты - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Mironic recomandă în special două locuri: subsolurile din Cricova și Mileștii Mici. Ele sînt incluse în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cele mai lungi din lume (200 și 120 de kilometri), aici există o colecție uriașă de băuturi din diferite părți ale lumii. Cea mai veche sticlă de vin din Ierusalim are deja 120 de ani. În interior sînt nu numai hale de producție, depozite de vinuri și săli de degustare, ci și un cinematograf, zone foto, muzee și chiar o biserică. Nu vei reuși să le vizitezi pe jos, așa că vei fi transportat prin labirinturi nesfîrșite la o adîncime de pînă la 80 de metri sub pămînt cu un electrocar. Ar fi mai bine să rezervi o excursie din timp, este posibil să nu fie locuri libere.

Pe lîngă producție, vinificatorii construiesc hoteluri și deschid cafenele.

Шато Мими в Молдове - РИА Новости, 1920, 18.02.2022
Dacă vei fi invitat, vei putea degusta vinul acasă la localnici. Potrivit Irinei, moldovenii sînt foarte ospitalieri.
„Aici, la fel ca în Caucaz, te vor chema mereu în casă, vor întinde masa. La sta există o tradiție să întîlnească fiecare oaspete cu un pahar de vin. Nu refuza, chiar dacă nu servești, trebuie măcar să guști”, explică ea.

„Îți vor servi vin pînă cînd nu vei pleca. Uneori, turiștii dispar pentru o săptămînă sau două, susține ghidul Fiodor Evstigneev. Ei devin membri cu drepturi depline ai familiei, merg la nunți, botezuri”.

Totodată flirtul cu moldovence nu este privit cu ochi buni, adaugă el. Puteți să faceți cunoștință numai prin prieteni sau rude.

"Degustare" arhitecturală

Pe lîngă tururile de vin, tururile arhitecturale cîștigă și ele popularitate. Există multe atracții - muzeul în aer liber din Orheiul Vechi, orașul Soroca cu o cetate, satul Cuhureștii de Sus cu o biserică construită după proiectul lui Alexei Șciusev.

Скит Пештере в Старом Орхее - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Natalia Kuznețova numește astfel de călătorii „o degustare a arhitecturii moldovenești”. Cu așezările antice, precum și cu vinul, trebuie să faci cunoștință încet și atent.

În Orheiul Vechi, de exemplu, oamenii s-au stabilit pentru prima dată acum 40 de mii de ani. Acolo și-au lăsat amprenta tracii, dacii, tătarii. S-au păstrat necropole, schituri, peșteri și așezări.

Un reper unic al orașului Soroca de pe malul Nistrului este o cetate medievală rotundă din secolul al XV-lea, care nu are analogi în Europa de Est. Soroca mai poartă denumirea de „oraș al țiganilor”. Dar aici acest popor nu este nomad, ci trăiește în case luxoase cu balcoane mari și ferestre panoramice.

Interes prezintă și Biserica „Sfînta Treime” a arhitectului Șciusev din Cuhureștii de Sus. Deși a fost construită la începutul secolului al XX-lea, piatra „ruptă” conferă clădirii un aspect medieval.

Церковь Архангела Михаила в Кугурештах, построенная по проекту архитектора Алексей Щусева - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Dealuri în loc de munți

Costul tururilor de vizitare a obiectivelor turistice din Moldova pornește de la 4500 de lei pentru o călătorie de trei zile (fără bilete avia). Dar poți să „proiectezi” singur călătoria, așa e mai convenabil să vezi țara. Avantajul unei astfel de călătorii este libertatea.

Кишиневский ботанический сад - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Potrivit ghidului Irina Mironiс, trei sau patru zile sînt suficiente pentru a face cunoștință cu principalele obiective turistice. Dar este mai bine să vii măcar pentru o săptămînă.

Pentru început, fă o plimbare prin Chișinău - capitala republicii. Vizitează Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală al Moldovei, aici există un adevărat schelet de mastodon, un animal dispărut care arată ca un elefant cu colți uriași.

O zi caldă și însorită ar fi bine să o petreci la Dendrariu, în grădina Academiei de Științe sau în parcul de distracții „Valea Morilor” cu un lac artificial, atracții și plajă cu nisip.

De asemenea, poți vizita casa în care a locuit Alexandr Pușkin în timpul exilului său, din 1820 pînă în 1823. Aici au fost compuse „Cîntecul lui Oleg înțeleptul”, „Către Ceaadaev”, balada „Șalul negru” și încă vreo 80 de poezii și poeme.

Дом-музей А.С. Пушкина в Кишиневе - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Acum clădirea conține mobilier, cărți, vase și gravuri de la începutul secolului al XIX-lea.

Neapărat vizitează peștera „Emil Racovița” la 265 de kilometri de Chișinău. Galeria subterană se întinde pe 89 de kilometri, fiind una dintre cele mai mari din lume.

Пещера Эмиль Раковица в Молдове - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Interes prezintă și cetatea Tighina, un monument de arhitectură din secolul al XVI-lea. Există două muzee în interior - de istorie și de instrumente medievale de tortură, precum și un tir de arbaletă și arc și un poligon pneumatic. Turiștii numesc această clădire „principala atracție din Transnistria”.

Totodată în Moldova nu există munți. Dar există o vale unică „O sută de movile”. Numărul movilelor nu se cunoaște exact, unii spun că sînt cîteva sute, alții - că aproximativ trei mii. Pentru o priveliște panoramică frumoasă și cele mai bune fotografii, alegeți „Dealul țiganilor”, acesta fiind considerat cel mai înalt (60 de metri).

Buchetul Moldovei

E greu să rămîi flămînd în Moldova. „Cel mai faimos fel de mîncare este mămăliga cu carne, brînză și smîntînă. Se numește friptură, spune Irina Mironiс. Carnea poate fi oricare - de vițel, pui, iepure, porc. Se servește și pește”.

Ca prim fel, ea recomandă zeama, o supă națională cu tăiței de casă. Poți comanda gustări și murături (roșii, vinete, pepeni, castraveți), acestea sînt probabil principala pasiune gastronomică a moldovenilor. Conservațiile pentru iarnă sînt în fiecare casă.

Dacă vrei să iei doar o gustare, comandă o coptură din aluat plat cu umpluturi de cartofi, varză sau brînză de vaci cu verdețuri - plăcinta.


Drept desert (pe lîngă vin, desigur) se potrivesc cunoscutele din vremea sovietică dulciuri moldovenești „Meteorit”, „Lapte de pasăre”, precum și fructele de pădure în ciocolată. Și priviți atent ceramica locală.

Кувшин и тарелка - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

Se acceptă toată lumea

Regulile de intrare sînt foarte simple, spune Natalia Kiricenko, reprezentant al operatorului de turism. Este suficient ca dețină pașaport (nu este nevoie de viză). Și, de asemenea, unul dintre „documentele de sănătate”: un certificat de vaccinare, un certificat de boală, un test de anticorpi (valid 90 de zile), test PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau test antigen (nu mai vechi de 48 de ore).

Turiștii sînt acceptați chiar și în lipsa acestor documente, însă este puțin probabil să le placă condițiile.

„Acești cetățeni, cu excepția copiilor sub 12 ani, trebuie să completeze o fișă epidemiologică electronică și să respecte o carantină de două săptămîni”, avertizează Fiodor Evstigneev. Perioada poate fi redusă la șapte zile dacă faceți un PCR sau test rapid și rezultatul este negativ”.

În transport, magazine și alte locuri publice va trebui să porți masca.

Аэропорт Кишинева - РИА Новости, 1920, 18.02.2022

„Moldova este deosebit de atractivă de la mijlocul lunii aprilie pînă la sfîrșitul lunii octombrie”, explică Fiodor. Aerul este plin de aromă de copaci înfloriți, vara ne bucură cîmpurile de lavandă”. Vremea în această perioadă este însorită și confortabilă.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?