X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Zurab Todua: Moldova ar putea cumpăra gaze din Rusia la un preț de 200-300 USD per 1.000 de metri cubi

29 aug. 2022,, 12:30   Economie
5450 0

Moldova nu folosește pe deplin multe oportunități existente în cadrul Comunității Statelor Independente și, dacă ar avea negocieri normale cu Rusia, atunci, în calitate de membru al CSI și observator în UEA, ar putea primi gaz rusesc la prețul de 200-300 de dolari la 1000 de metri cubi.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014) Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levitskaya-Pahomova” de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că Moldova ar putea primi „combustibil albastru” la un preț atît de mic dacă ar fi de acord cu propunerea Moscovei de anul trecut de prelungire a contractului pe termen lung.

"Exista un contract, era valabil de cîțiva ani. S-a încheiat anul trecut, și a existat o propunere de la Moscova de prelungire. Dar la Chișinău s-a hotărît că ar fi mai bine să se încheie un acord pe baza prețurilor care se formează. pe așa-numitele piețe spot.O formulă hibridă pentru determinarea prețului gazelor, care în timpul iernii și verii prevede diferite proporții de fixare a prețurilor la coșul petrolului și prețurile spot, 70% pînă la 30% și invers. Totul deoarece prețurile, în loc să fie sub control și în limite rezonabile, acestea, dimpotrivă, au scăpat de sub control și acum au depășit 2.500-3.000 de dolari în Europa. Se prognozează că, iarna, cînd cererea la gaz va fi imensă, vor urca la 4.000 de dolari și 5.000 de dolari la 1.000 de metri cubi", a subliniat Zurab Todua.

Potrivit lui, acestea sînt prețuri nebune la gaze, iar experții înțeleg că undeva aici există un plafon și este foarte greu de prezis ce se va întîmpla în continuare.


„Dar aceasta este o criză provocată de om. Nimeni nu l-a forțat să o producă. Uite așa experți, economiști și politicieni au fost în Europa, cînd au decis: „Să încercăm cumva să ne depășim partenerii și să obținem gaz mai ieftin”. și uite că au primit-o din plin. Totuși, din careva considerente, și Moldova a decis să ia parte la acest joc. „Dar hai să o facem și noi.” Ei bine, haideți.... Și acum se doveam ajuns în situația cînd Moldova primește gaz la prețul de 1.500-1.700 de dolari pe 1.000 de metri cubi. Bineînțeles, ți-ai dorit un preţ ca pe pieţele spot, atunci eşti binevenit. Ştim că Moldovagaz nu poate plăti gazul şi a cerut Gazprom amînare pînă la 1 septembrie. Întîi septembrie e aproape de tot”, a spus istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

El a subliniat că există țări care au manifestat o abordare pragmatică, înțeleaptă, de exemplu, în cazul Ungariei, Serbiei, Austriei, care nu sînt membre ale CSI, dar au semnat un contract pe termen lung cu Rusia și primesc gaz la un preț de 200-300 de dolari la 1000 de metri cubi.

„Dar am putea, referindu-ne la faptul că sîntem prieteni ai Rusiei, membri ai CSI și observatori ai UEA, să cerem partenerilor noștri să țină cont de acest lucru și să vîndă gaze la prețuri mai mici, ca pînă acum. Moldova a primit gaze la un pret redus în toti cei 30 de ani. Întotdeauna Moldova a primit gaz la un preț mai mic decît cel la care se vindea gazul in Europa, mult mai mic. Și ce rău ar fi fost dacă așa ar continua și acum. Nu ar un plus? La urma urmei, sîntem conștienți că deja acum o serie de întreprinderi din Moldova intră în faliment, pentru că nu pot face față, lucrează folosind energia care depinde de prețul gazului, și nu pot suporta aceste prețuri și pur și simplu se închid, ca, de exemplu, fabrică de cărămidă și alte întreprinderi, ", a spus Zurab Todoua.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?