X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Vot final la Parlament: R. Moldova se retrage din Acordul internațional cu privire la zahăr

20 iul. 2023,, 17:00   Economie
3503 0

Republica Moldova se retrage din Acordul internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva în martie 1992.

Totodată, va înceta calitatea de membru a țării noastre în Organizația Internațională a Zahărului (ISO). Proiectul de lege care conține aceste prevederi a fost adoptat de Parlament, în lectura a doua, transmite Moldpres.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) menționează că la baza deciziei de retragere din Acord se află analiza tendințelor de dezvoltare a ramurii producerii de zahăr, stocurilor de zahăr existente, precum și consultarea opiniei mediului de afaceri.

Mai exact, printre motivele care au generat inițierea retragerii din Acordul internațional cu privire la zahăr se regăsesc diminuarea în ultimii ani a suprafeței terenului plantat cu sfeclă de zahăr, dar și a volumului de zahăr procesat în Moldova; imposibilitatea de a participa la reuniunile plenare ale Consiliului ISO; obligația de a pregăti și furniza, periodic, ample rapoarte statistice privind producerea și procesarea sfeclei de zahăr, ceea ce invocă cheltuieli administrative și de personal.

De asemenea R. Moldova a solicitat, în repetate rînduri, micșorarea sumei cotizației anuale pe care trebuie să o achite țara, solicitare care nu a fost acceptată de Consiliul Internațional al Zahărului. Pentru anul în curs, suma cotizației constituie aproximativ 140 de mii de lei (7 mii de euro).


Potrivit MAIA, retragerea Moldovei din Acordul nominalizat nu va avea consecințe pe plan intern, la nivel bilateral, regional sau multilateral și nu va crea impedimente la încheierea altor tratate.

5
1
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?