Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Volumul vînzărilor în sectorul comunicațiilor electronice a scăzut

26 apr. 2018,, 14:30   Economie
4284 0

În Moldova, volumul total al vînzărilor în sectorul comunicațiilor electronice în anul 2017 a fost de 6 miliarde 624,8 milioane de lei, în scădere cu 1,6% față de anul 2016.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), acest fenomen este legat de faptul că au scăzut vînzările pe piaţa de telefonie mobilă, cele de pe piaţa de telefonie fixă și din vînzarea serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale, relatează Noi.md.

Astfel, vînzările pe piaţa de telefonie mobilă, al doilea an consecutiv, au înregistrat o scădere, diminuîndu-se cu 3%, și au totalizat 3 mld. 337,6 mil. lei, cele de pe piaţa de telefonie fixă, intrată în declin de un deceniu, s-au micșorat cu 20,6% şi au constituit 695,5 mil. lei, iar veniturile din vînzarea serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au redus cu 12% şi au alcătuit 262 mil. lei. Această evoluție a cauzat diminuarea cu 1,6% a volumului total de vînzări în sectorul comunicațiilor electronice, care a însumat 6 mld. 624,8 mil. lei.

Totodată, în urma creșterii rapide a numărului de utilizatori ai serviciilor de Internet mobil și Internet fix în bandă largă și a traficului de date generat de aceștia volumul total al vînzărilor pe cele două segmente de piaţă a sporit, faţă de anul 2016, cu 16,5% și a depășit cifra de 2,1 mld. lei, ceea ce constituie 32% din valoarea totală a sectorului de comunicaţii electronice.

Creșterea vînzărilor pe cele două segmente de piaţă, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice (+13,5%) a avut loc pe fundalul diminuări volumelor de vînzări ale serviciilor de telefonie mobilă, telefonie fixă, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale.


Recesiunea de pe piețele de telefonie fixă și de telefonie mobilă este determinată de schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de servicii voce de la telefonia fixă la telefonia mobilă și de la telefonia mobilă la serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sînt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp etc.). ANRCETI consideră că această tendință, atestată și pe piețele de telefonie din țările europene, va fi mai pronunțată în anii următori, cînd majoritatea consumatorilor vor utiliza serviciile de comunicații mobile prin intermediul telefoanelor inteligente.

Estimările ANRCETI arată că în următorii ani serviciile de acces la Internet mobil și la Internet fix vor continua să înregistreze cele mai mari rate de creștere în sectorul comunicațiilor electronice, ele fiind principalele motoare de dezvoltare a acestui sector.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?