COVID-19 în MOLDOVA

Volumul operațiunilor cu carduri bancare este în creștere în Moldova

Volumul operațiunilor cu carduri bancare este în creștere în Moldova

Volumul plăților fără numerar efectuate prin intermediul cardurilor bancare, în Moldova, este în creștere, totuşi ponderea lor în volumul total al operațiunilor efectuate prin carduri bancare rămîne scăzută.

Acest lucru este confirmat de noile date ale Băncii Naționale a Moldovei, conform cărora cetățenii preferă în principal să retragă bani de pe carduri la un bancomat și să plătească bunurile și serviciile în numerar, deși volumul plăților fără numerar prin intermediul cardurilor continuă să crească rapid, totuşi ponderea acestora în volumul total de operațiuni este încă nesemnificativ.

Potrivit BNM, volumul total al tranzacțiilor efectuate în prima jumătate a anului 2019 cu carduri bancare emise în Moldova s-a ridicat la 29 mlrd. 238,8 mln. de lei, cu o creștere de 20,4% față de aceeași perioadă din 2018.


În același timp, volumul de numerar retras de pe astfel de carduri bancare, în ianuarie-iunie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a crescut cu 16,1%, pînă la 24 mlrd. 416,4 mln. de lei, iar volumul plăților fără numerar prin acestea a crescut cu 48,6% - pînă la 4 mlrd. 822,4 mln. lei.

Potrivit Băncii Naționale, în prima jumătate a anului 2019, volumul tranzacțiilor efectuate în străinătate cu carduri bancare emise în Moldova a crescut cu 24,9%, pînă la 3 mlrd. 399,7 mln. de lei. Însă aici se observă o tendință opusă: în străinătate, cetățenii noștri preferă să plătească în principal cu carduri, decît să retragă numerar dintr-un bancomat, din moment ce se percepe un comision mare, comparativ cu procentele aplicate în RM.

Astfel, suma de numerar retrasă de pe astfel de carduri în străinătate a crescut cu 6,7%, pînă la 359,9 mln. de lei, iar volumul plăților fără numerar prin intermediul acestor carduri a crescut cu 27,5%, pînă la 3 mlrd. 039 mln. de lei.

În același timp, în ianuarie-iunie 2019, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul tranzacțiilor efectuate în Moldova cu carduri emise în străinătate a crescut cu 13,3%, pînă la 3 mlrd. 884,8 mln. lei. În special, volumul de numerar retras de pe astfel de carduri a crescut cu 14,7% pînă la 2 mlrd. 035,1 mln. lei, iar volumul plăților fără numerar a crescut cu 11,8% la 1 mlrd. 849,7 mln. de lei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load