Vladimir Golovatiuc: "Octavian Armașu și BNM nu au cu ce se mîndri"

7 sep. 15:00   Economie
2217 0

Banca Națională a Moldovei și președintele acesteia, Octavian Armaș, nu au cu ce se mîndri, deoarece economia s-a oprit în esență din cauza politicilor implementate de guvern și Banca Centrală, iar prețurile în țară continuă să crească.

O astfel de opinie a exprimat economistul, doctorul în științe economice, Vladimir Golovatiuc, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a reamintit că în octombrie 2022, inflația anuală în Moldova a fost de aproape 35%. Apoi, Banca Națională a anunțat bucuroasă că inflația va scădea, iar acesta este rezultatul politicii lor.

"Cred că Banca Națională și conducătorul său, domnul Armașu, nu au cu ce se mîndri. Economia s-a oprit. Ceea ce se întîmplă acum este rezultatul politicii urmărite de Banca Națională și de Guvern ca două organe executive. Dar prețurile nu au scăzut. Inflația a început să scadă: 34%, 30%, 15%. Acum este de 10%. Va fi 5%. Nu mă îndoiesc că va fi 5%. Va fi de 5%, dar prețurile cresc!", a subliniat Vladimir Golovatiuc.

Potrivit lui, nu există nicio contradicție în faptul că inflația scade, iar prețurile cresc.


"Nu există nicio contradicție în acest sens – în cazul oricărei inflații, prețurile cresc. Voi explica foarte simplu. Ieri prețurile au crescut cu 10% - inflația e 10%. Astăzi, prețurile au crescut cu 5% – inflația este de 5%. Inflația a scăzut de 2 ori - de la 10% la 5%, iar prețurile au crescut cu 5%. Doar că ieri au crescut cu 10%, iar astăzi au crescut cu 5%. Deci, din octombrie anul trecut, cînd inflația anuală în Moldova a scăzut de la 35% pînă la 10% acum, și va scădea la 5% mai mult, prețurile continuă să crească. În general, prețurile au crescut în medie cu aproximativ 6% în această perioadă. Există date. Prețurile la cartofi au crescut cu zeci de procente, la ceapă – cu 15%. Prețurile cresc", a declarat economistul, doctorul în științe economice.

14
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?