X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Viticultorii așteaptă o recoltă mai bună, după investiții mari

25 aug. 2022,, 20:00   Economie
2209 0

La începutul campaniei de recoltare a strugurilor, autoritățile din agricultură estimează că roada va fi anul acesta mai mare și mai calitativă decît în 2021, iar producătorii o vor putea vinde mai bine, cel puțin în cazul soiurilor de masă, informează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Așteptările optimiste nu sînt valabile pentru toți producătorii, iar creșterea cheltuielilor pentru carburanți, utilaje și salarii poate reduce la zero orice cîștig.

Stanislav Bălan deține 40 de hectare de vie în satul Lingura, din raionul Cantemir, unde cultivă struguri de masă de mai multe soiuri, cum ar fi Codreanca, Alb de Suruceni și Moldova.

Prețurile la struguri au crescut cu 15-20% față de anul trecut, dar viticultorul spune că a avut cheltuieli duble din cauza scumpirii carburanților, a pieselor de schimb și pentru că a fost nevoit să majoreze salariile muncitorilor. Agricultorul mai semnalează că puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut esențial și, prin urmare, s-a diminuat simțitor cererea atît pe piața locală, cît și pe cea din afară.

Autoritățile estimează o recoltă mai mare


Ministerul Agriculturii prognozează că producția totală poate fi în acest an de 520.000 de tone de struguri, în creștere față de cele 490.000 de tone de anul trecut. Recolta se împarte aproape egal în struguri de masă și struguri din soiuri tehnice pentru producția de vin. Cantitatea de struguri care va ajunge să fie prelucrată poate atinge circa 265.000 de tone, ceva mai mult decît în 2021, au spus Europei Libere surse de la minister.

Specialiștii spun că, după o lungă perioadă de secetă, ploile din ultimele două-trei săptămîni, inclusiv în partea de sud a Moldovei, au venit exact la timp ca să ajute boabele să crească, în ajunul coacerii, dînd speranțe pentru o roadă calitativă.

Stanislav Bălan spune că, pe plantațiile sale, ploaia a ajuns tîrziu, iar roada este mai mică în acest an. Dacă anul trecut a cules 8-9 tone de struguri la hectar, anul acesta abia dacă strînge 4-5 tone.

Un kilogram de struguri de masă costă acum, cel puțin, 8-9 lei. În cazul în care va reuși să-și exporte producția, viticultorul va obține 14-15 lei la kilogram, dar, din cauza costurilor de transport, nu este sigur că va putea livra în România, Mongolia, Germania și în alte țări, acolo de unde are deja comenzi pentru strugurii de la Lingura.

Cheltuieli sporite pentru export

„Cea mai mare problemă este prețul foarte mare pe care ar trebui să-l achit pentru transportarea mărfii. Asta pentru că 90% din transportatorii din R. Moldova lucrează cu firmele din Ucraina, deoarece acestea plătesc un preț de două ori mai mare decît cel de pe piață”, explică Stanislav Bălan.

Ca un camion frigorific cu struguri să ajungă de la Cantemir la București, viticultorul achita anul trecut 1.000 de euro. Anul acesta ar trebui să plătească 2.000 de euro. Agricultorul susține că această problemă nu poate fi rezolvată fără implicarea autorităților, care ar trebui „să stabilească reguli clare pentru transportatori și să protejeze producătorul autohton”.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și ai Ministerului Agriculturii susțin că este o piață liberă și nu pot interveni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?